Data publicării:

Economia Poloniei, pe locul 6 în lume la rezistența în fața pandemiei de coronavirus

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Sistemul economic din Polonia s-a clasat pe locul 6 în topul celor mai rezistente în fața pandemiei de coronavirus.

Economia poloneză a fost clasată pe locul șase în lume pentru gestionarea pandemiei de coronavirus, potrivit unui tabel publicat de revista financiară din Marea Britanie, The Economist.

În clasamentul statelor naționale care au gestionat cel mai bine pandemia, Danemarca, Slovenia și Suedia au ocupat locurile de podium, Norvegia și Chile fiind în primele cinci. Polonia a fost plasată pe locul șase alături de Irlanda.

Revista a folosit cinci criterii atunci când a calculat scorurile, primul fiind modificarea PIB-ului țării de la sfârșitul anului 2019, un indicator cheie al sănătății generale a unei economii. Totuși, a remarcat că aceste cifre ar putea afecta în mod disproporționat economiile care erau puternic dependente de turism din cauza restricțiilor sociale și de călătorie implementate în ultimii doi ani.

Pe locul al doilea pe lista de criterii a fost o analiză a veniturilor gospodăriilor pentru a evalua cât de drastic au fost afectate financiar familiile de pandemie, un factor care nu ar reflecta doar venitul personal, ci și ajutorul financiar guvernamental.

Alți factori cheie utilizați pentru determinarea clasamentelor au fost cursurile de schimb, care au oferit o perspectivă asupra stării generale de sănătate a piețelor de capital; cheltuieli de investiții pentru a mări optimismul cu care întreprinderile dintr-o anumită țară priveau spre viitor; și amploarea datoriei țării, care ar putea sugera majorări de taxe și măsuri de austeritate în viitorul apropiat.

Japonia și Regatul Unit, pe ultimele locuri

Folosind acești indici, The Economist a analizat datele economice din 23 de țări.

Creșterea PIB-ului Poloniei în perioada aleasă a fost de 3,1 la sută; Creșterea veniturilor pe cap de locuitor a fost de 3,3 la sută, iar ratele bursei poloneze au crescut cu 25,4 la sută. Cheltuielile pentru investiții au scăzut cu 7,1%, iar datoria statului a ajuns la 5% din PIB.

În schimb, țările care s-au clasat pe ultimele locuri au inclus Japonia, care a înregistrat o contracție de 1,9% a economiei sale, Regatul Unit cu o scădere economică de 2,1% și economia spaniolă care a rămas pe ultimul loc cu un impact economic paralizant de 6,6%, potrivit RMX.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel