Data actualizării:
Data publicării:

E prea permisivă legea cu scandalagiii și bătăușii? Cazul Pantelimon și ce riscă făptașii

Autor: Cristian Cîșleanu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Captură de ecran / Foto: Video Youtube B1
Captură de ecran / Foto: Video Youtube B1

Au fost arestate șase persoane în urma incidentului de sâmbătă din orașul Pantelimon.

Şase persoane au fost reţinute de procurori, dintre cele 19 identificate ca participante la incidentul violent care a avut loc sâmbătă între două familii în oraşul Pantelimon şi care a continuat la spitalul unde au fost duşi o parte dintre cei implicaţi. Aproximativ 400 de poliţişti şi jandarmi au fost angrenaţi în activităţile derulate în acest caz în judeţul Ilfov şi în Bucureşti.

Cum urmează să fie pedepsiți cei care au săvârșit faptele

Tulburarea liniștii și ordinii publice, loviri și alte violențe, dar și distrugere sunt faptele pentru care sunt acuzați o parte dintre cei implicați, iar în acest moment au fost readuse în atenția opinii publice pedespele pentru aceste infracțiuni. 

Tulburarea liniștii și ordinii publice (Art. 371):

Pedeapsă: închisoare de la 3 luni la 2 ani sau amendă.

Loviri sau alte violențe (Art. 193):

Pedeapsă: închisoare de la 3 luni la 2 ani sau amendă.

Distrugere (Art. 253):

Pedeapsă: închisoare de la 3 luni la 2 ani sau amendă.Dacă este realizată prin mijloace periculoase (ex. incendiere): închisoare de la 2 la 7 ani.

După stabilirea pedepselor pentru fiecare infracțiune în parte, instanța va aplica regula cumulului juridic. Conform acestei reguli, se aplică pedeapsa cea mai grea (cea mai mare dintre pedepsele stabilite), la care se poate adăuga un spor de până la o treime din totalul celorlalte pedepse stabilite.

Taxă de protecție

În cadrul emisiunii ”SPECIAL B1”, moderată de Eli Roman la televiziunea omonimă, jurnalistul Val Vâlcu și avocatul Constantin Florin Durgheu au discutat incidentul.

Vâlcu: Statul italian în formare, mai ales în regiunile sărace, în sud, nu avea forță. Doar statul este legitim în folosirea forței. Dacă ne aducem aminte Gigi Becali a fost arestat, încarcerat, și a stat în închisoare un an cred sau doi pentru că și-a făcut dreptate de unul singur. Ce făceau clanurile? Percepeau taxa de protecție, adică impozitul pe care îl dai statului, și se asigurau că nu îți fură din magazin, că nu îți sparg casa. Făceau ordine în lipsa statului acum 150 de ani. Acum ce fac oamenii ăștia? E un stat slab, comuna Pantelimon are, n-are resurse. 

Durgheu: Din impozite și taxe se susțin mult mai multe activități sociale. Ideea e următoarea: înainte nu avea cum să fie dizlocată o forță polițienească acolo deoarece nimeni nu avea de unde să viseze că se va întâmpla acest incident. Reacția trebuie să fie promptă. De acord că statul este slab, de acord că din cauza statului. Eu merg mai departe și spun că nu aveau cum să fie forțele polițienești înainte, în schimb reacția trebuia să fie promptă. Ne întrebăm cum Dumnezeu de reacția nu este promptă? Răspunsul este simplu: din cauza faptului că cei care ar trebui să lupte cu acești interlopi, cu aceste structuri mafiote stau la masă cu ei, chefuiesc cu ei, beau cu ei, mănâncă cu ei, unii dintre ei.

Vâlcu: Cetățeanul cu bâta care sparge o mașină sau cel care intră cu bâta într-un spital speriind oamenii de acolo câți ani de închisoare încasează? Cât riscă? Pentru că vor fi judecați în libertate, vor da chefuri acasă cât timp sunt în arest la domiciliu, cum am văzut cu criminalii de la Padina.

Durgheu: Aici să vedem în ce măsură vor fi prezentați și judecătorului cu propunerea de arestare preventivă, iar dacă vor fi prezentați cu propunerea de arestare preventivă nu ar trebui să fie surprize. Aici vorbim de acte de violență, adică dacă nici aceștia nu periclitează ordinea publică. (...) Aici reacția trebuia să fie promptă în sensul că să vină mai repede în Pantelimon și cu siguranță n-ar mai fi trebuit să se întâmple ceea ce s-a întâmplat și la spital. De ce? Pentru că o parte dintre cei care ar trebui să lupte cu structurile mafiote chefuiesc cu ei la masă.

Amenzile, costuri asumate de infractori

Val Vâlcu a argumentat că amenzile pentru infractori sunt asemănătoare RCA-ului pentru cetățenii cinstiți, adică niște costuri inerente activității. 

Vâlcu: Spitalele nu sunt cazemate. Nu ai cum să te aperi, să te pregătești. (...) Acest bărbat care a dat cu piciorul într-o femeie, cât riscă el, concret: un an, doi? Pentru astfel de fapte care sunt pedepsele? Dacă îi dă amendă și după trei ani de proces îl lasă... Ăla e ca RCA-ul. Probabil că nu e singura faptă cu violență.

Durgheu: Ăstea sunt faptele. Li s-a reținut exact ceea ce au făcut.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

acest articol reprezintă o opinie
WhatsApp
pixel