Bacteria E. coli revine periodic în atenția publicului când sunt retrase de pe piață alimente contaminate, mai ales atunci când acestea sunt responsabile de îmbolnăviri. Recent, E. coli s-a aflat la originea unui scandal sanitar în Franța, unde un sortiment de brânză „reblochons” a provocat îmbolnăvirea a 7 copii cu vârste între 1 an și 3 ani.
Dar ce este bacteria E. coli?
Descoperită în anul 1885 de Theodor Escherich, pediatru și bacteriolog german, bacteria E. coli „trăiește în tubul digestiv al omului și al animalelor cu sânge cald”, scrie Huffington Post. Există mai multe subtipuri de E. coli.
Contrar a ceea ce am putea crede, majoritatea tulpinilor E. coli sunt inofensive pentru om și „conviețuim” foarte bine împreună. Dar există și tulpini extrem de periculoase, cum sunt E. coli entero-hemoragice (ECEH).
E. coli entero-hemoragică se află la originea scaunelor diareice cu sânge și a sindromului hemolitic-uremic, așa cum a fost cazul celor 7 copii îmbolnăviți recent în Franța. Sindromul hemolitic-uremic cauzează insuficiență renală acută în cazul copiilor sub 3 ani. 10% din persoanele infectate cu E. coli entero-hemoragică pot face sindrom hemolitic-uremic, care poate fi mortal.
Febra și vărsăturile fac parte de asemenea din simptomele provocate de infecția cu E. coli.
Cum se transmite E. coli?
Transmiterea de la om la om este foarte rară. Contaminarea se face în principal prin consumul de alimente cu E. coli. Printre produsele cu cel mai mare risc de contaminare cu E. coli se află: carne crudă sau insuficient preparată termic, produse lactate sau lapte crud, brânzeturi din lapte nepasteurizat, uneori legume sau fructe crude.
De ce carnea și laptele crud?
„Principalele rezervoare ale bacteriei E. coli sunt bovinele și ovinele. Sunt purtătoare sănătoase ale bacteriei și contribuie la contaminarea mediului prin bacteriile prezente în materiile fecale. Contaminarea alimentelor de origine animală se produce în special în abatoare (unde suny eviscerate animalele) sau în ferme la mulsul laptelui”, explică specialiștii în siguranță alimentară.
Sfaturi pentru prevenirea contaminării
Iată recomandările Institutului Pasteur pentru prevenirea infecțiilor cu E. coli:
- Evitați consumul de carne de vită insuficient preparată termic mai ales în cazul copiilor sub 5 ani.
- Copiii și persoanele în vârstă trebuie să evite consumul de brânzeturi din lapte nepasteurizat.
- Spălați temeinic fructele, legumele și ierburile aromatice mai ales dacă sunt consumate crude.
- Spălați-vă pe mâini înainte de pregătirea mesei și ori de câte ori este necesar.
- Mențineți igiena ustensilelor de bucătărie și spălați după fiecare utilizare obiectele care au intrat în contact cu carne crudă (ex. tocător, cuțit).
- Separați alimentele crude de cele preparate.
- Nu consumați apă din surse improprii și neverificate din punct de vedere microbiologic.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
Citește articolele cu aceleași etichete:
- Știați că un singur stat din Europa are graniță terestră cu Africa iar 9 din 10 români răspund greșit
- BANCUL ZILEI: Ați greșit numărul!
- Culmea prostiei în hipermarketuri. O decizie bizară pe care marii retaileri o iau și care stârnește furia românilor
- Horoscop 6-12 mai 2024: Zodia care s-a certat cu toată lumea. Daniela Simulescu: „Îți recomand mai mult pragmatism” /video
- Ploi abundente, grindină și vânt puternic în prima zi de Paști. Județele vizate de fenomenele meteo extreme
- Nu s-a mai întâmplat de 23 de ani în SUA. Adrian Mitroi: Inflația este lipicioasă, iar dolarul este prea tare
- Horoscop 6 mai: Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară. Discuții aprinse, în a doua zi de Paști, pentru o zodie. Îți fac rău!
- Acuzații în presa austriacă: Dronele militare rusești folosesc AI dezvoltat cu Kaspersky
- De ce nu ni se arată cum se fac crenvurștii. Bulai: Am văzut cu ochii mei ce se întâmplă la o fermă de curcani / video
- De ce scăpăm greu de burtă. Carmen Burmă: Poți să faci un milion de abdomene, nu se va vedea