Duterte, Preşedintele filipinez, revine la sentimente mai bune față de Obama
Data publicării:
Autor: Sebastian Florea
WhatsApp
Preşedintele filipinez Rodrigo  Duterte îşi cere scuze, din Israel, pentru că l-a insultat în trecut pe Obama.

Rodrigo Duterte i-a prezentat scuze fostului preşedinte american Barack Obama pentru că l-a calificat drept 'fiu de căţea' în 2016, insultă care a tensionat şi mai mult relaţiile dintre cele două ţări, informează luni AFP. Duterte reacţiona astfel la criticile repetate ale SUA faţă de războiul său împotriva drogurilor, război care s-a soldat cu mii de morţi şi a declanşat numeroase critici pe plan internaţional.

În prezent, aflat în vizită în Israel, şeful statului filipinez a explicat că relaţiile cu Washingtonul s-au îmbunătăţit după preluarea preşedinţiei americane de către Donald Trump, pe care l-a calificat drept 'bun amic', cu care se află în mod sigur 'pe aceeaşi lungime de undă'.

Sunteţi acum un civil

'Astăzi ar fi adecvat să-i spunem lui Obama 'sunteţi acum un civil şi îmi pare rău că am rostit acele cuvinte, a declarat Duterte într-un discurs susţinut în faţa comunităţii filipineze din statul israelian. Duterte a sosit duminică în Israel pentru o vizită de patru zile. Manila încearcă să-şi diversifice sursele de aprovizionare cu armament şi să obţină garanţii pentru drepturile filipinezilor care muncesc în străinătate.

'Dacă sunteţi capabil să iertaţi, atunci iertaţi. Eu v-am iertat, la fel ca pe iubitele mele de pe vremea când eram celibatar (...). Le-am iertat şi pe ele', a adăugat preşedintele filipinez. După ce a venit la putere, la sfârşitul lui iunie 2016, Duterte s-a făcut remarcat prin limbajul său fără perdea, lansând diatribe vulgare la adresa tuturor criticilor săi, mai ales atunci când este vorba de războiul său antidrog.

Număr mare de femei frumoase...

Poliţia arhipelagului a declarat că a ucis 4.410 presupuşi toxicomani şi traficanţi de droguri. Apărătorii drepturilor omului afirmă că această cifră trebuie triplată şi evocă o posibilă crimă împotriva umanităţii. Duterte i-a calificat drept 'fii de căţea' inclusiv pe Papa Francisc şi pe fostul ambasador al SUA la Manila, criticând vehement şi ONU sau Parlamentul European.

Înainte de a pleca spre Israel, el a suscitat din nou o vie controversă, după ce a afirmat că numărul crescut de violuri din Davao, oraşul său natal din sudul arhipelagului, se explică prin numărul mare de femei frumoase.

Vezi și: Preşedintele filipinez Rodrigo Duterte, pariu cu... Dumnezeu: Demisionez



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel