Data publicării:

Dureros. De ce oamenii își "exportă" bunicii

Autor: Anca Murgoci
WhatsApp

Să trimiți un bătrân la un azil a devenit un lucru obișnuit, dar să-l "exporți" la 10.000 de kilometri distanță este deja un lucru mult prea dureros și - pentru unii - lipsit de moralitate, o decizie radicală. Dar de ce se întâmplă acest lucru?

Sybille Wiedmer este din Zurich, Elveția. Echipa BBC Mundo a găsit-o făcându-și bagajele pentru a merge în Thalianda, dar nu pentru o excursie oarecare. Merge să își vadă mama care are 91 de ani și suferă de demență. Aceasta din urmă stă la azil alături de alți bătrâni din Germania și Elveția.

De ce își exportă nemții părinții sau bunicii

În primul rând, costurile pe care le implică un azil sunt mult mai mici în Thalianda decât în orice țară din Europa. În al doilea rând, oamenii sunt tratați cu mai mult respect. "Recomand tuturor să își trimită bunicii acolo pentru că tratamentul este individualizat, cadrele medicale se poartă cu multă dragoste, iar raportul dintre calitatea serviciilor oferite și costurile aferente este unul convenabil", a spus Sybille Wiedmer pentru BBC Mundo. Bătrânii sunt cazaţi în vile luxoase şi primesc îngrijire de cel mai înalt nivel, precum şi şedinţe de terapie.

O dilemă morală

Transferul bătrânilor germani este văzută ca un gest inedit, dar disperat, care arată că sistemul nu mai poate funcționa nici măcar cu import de mână de lucru ieftină. De asemenea, să îngrijești o persoană care suferă de demență poate fi un lucru aproape imposibil - este de părere Sybille Wiedme, fiica femeii care locuiește în azilul din Thailanda.

Chiar dacă mulți oameni li se simt vinovați pentru "exportul" bătrânilor, se pare că este o soluție rezonabilă pentru că vârstnicii primesc o îngrijire foarte bună. De cele mai multe ori, trimiterea lor într-un azil nu este o alegere, ci un fapt în sine.

Cu toate acestea, se pune următoarea problemă. Este moral să trimiți un bunic la o distanță de peste 10.000 de kilometri? Jurnaliștii de la BBC Mundo scriu că atât nemții, cât și elvețienii nu au de ales dat fiind faptul că nu stau atât de bine cu bugetul, iar prețurile din Thailanda sunt și de trei ori mai mici decât în țările anterior menționate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel