Data actualizării:
Data publicării:

Durerile comune care apar în contextul unui infarct. Avertismentul unui medic

Autor: Anca Murgoci | Categorie: Lifestyle
WhatsApp

Invitat la interviurile DC News , dr. Răzvan Radu, cardiolog la Institutul de Boli Cardiovasculare "Prof. Dr. C. C. Iliescu"- București, a explicat când trebuie să chemăm Ambulanța în contextul în care avem dureri în piept.  

Durerile epigastrice trebuie luate în seamă

"Trebuie să fim conștienți că SMURD nu e taxi. Nu putem merge la Urgențe doar pentru că ne doare puțin o măsea. Ar trebui să chemăm Ambulanța când ne confrutăm cu o durere puternică în piept, o durere care ține mai mult de 2-3 minute, care vine cu frică de moarte sau cu lipsă de aer. În general, oamenii solicită ajutorul doctorilor când se întâmplă acel eveniment în viața lor care îi împinge să facă acest lucru. Dacă apare o durere în piept care merge în umărul stâng, sau în ambii umeri, sau în spate, sau în mandibulă ar trebui să meargă la doctor. De asemenea, durerile epigastrice, care seamănă cu durerile de burtă, nu sunt de neluat în seamă. Ele apar frecvent în contextul unui infarct miocardic inferior simulând o indigestie, ele fiind de fapt, un infarct trecut cu vedere. Nu toate infarcturile te omoară", a spus Răzvan Radu la DC News.

Orele care pot decide viața unui om

"Este foarte important să acționăm precoce în contextul unui infarct miocardic. Cel mai mare interval de timp se pierde de când pacientul pe care îl doare se hotărâște să sune la Ambulanță. Odată ce ai sunat la Ambulanță, totul se mișcă foarte repede. Întârzierile în sistemul sanitar sunt foarte mici. România are un sistem sanitar de urgență foarte bine pus la punct. O Ambulanță ajunge la o solicitare în trei-patru minute oriunde ai fi, lucru fenomenal. Cele mai multe ambulanțe sunt cu medic ceea ce este un mare câștig. Poate să diagnosticheze repede infarctul și să ducă pacientul la cel mai apropiat spital care este capabil să acorde asistența medicală necesară. După ce trecem de acest hop, urmează diagnosticul care trebuie pus în primele 10 minute de la primul contact medical. După care ai 90 de minute să desfunzi acel vas. Aici este câștigul maxim. Vasul înfundat se desfuntă și acolo se pune o proteză care ține vasul deschis. Se numește reperfuzie mecanică. Se mai practică și reperfuzia farmacologică în care se dă un medicament care topește acel cheag, eficient într-un număr limitat de cazuri. (...) Dacă repari un vas la orice pacient care face un infarct sunt șanse mari să se recupereze complet funcțiile inimii și să treacă peste acest hop ca și când nu ar fi făcut un infarct. În primele șase ori, câștigul este foarte mare. Toți pacienții care beneficiază de reperfuzie mecanică au un câștig fantastic. După 12 ore, câștigul este dubitabil, adică mai câștigă doar pacienții care încă au dureri, ceilalți nu prea mai câștigă în funcția inimii, câștigă în pronostic, câștigă în speranța de viață", a mai zis medicul.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel