Data publicării:

Durerea de cap, ”semnal de alarmă”. Situația în care nu se mai poate face nimic. Prof. Ciurea a dat exemplul Japoniei

Autor: Rodica Mitu | Categorie: Sanatate
WhatsApp
Foto Pexels
Foto Pexels

Prof. Dr. Alexandru Vlad Ciurea, medic primar neurochirurgie şi director ştiinţific al Spitalului Clinic SANADOR, a dat exemplul Japoniei atunci când vine vorba despre depistarea anevrismelor cerebrale.

„Anevrismele rupte rămân încă o cauză majoră de mortalitate. Există posibilitatea de a le depista la timp și care ar fi metoda?”, l-a întrebat Irinel Popescu pe Vlad Ciurea în cadrul emisiunii „Academia de Sănătate” de la DCNewsTV.

„Sigur că da! În clipa în care, după o ceartă, după un zbor, după stat în aeroport, mă doare capul, mi-am pierdut cunoștința, am o criză migrenoasă care nu mai trece, atunci fac un CT, dacă se poate un RMN, Angio CT, Angio RMN. Se vede imediat. Și dacă poate puțin s-a fisurat, se vede și fisurarea”, a explicat Vlad Ciurea.

„Există, așa cum există pentru mai multe boli în ziua de astăzi, programe de screening?”, a întrebat, ulterior, Irinel Popescu.

„Da, există. Japonezii au făcut screening populației. Am fost de foarte multe ori în Japonia la congrese și de fiecare dată raportau încă 1.000 de anevrisme operate, încă 1.000. Cum le găseau? Prin screening!”, a spus Vlad Ciurea.

„Când operezi, trebuie să știi exact toate ramurile, tot ce e în jur. Una e să știi că, da, există, alta e să faci strategia”, a mai zis Vlad Ciurea.

„Atunci când apare durerea de cap, e clar că e un semnal mai jos de alarmă și trebuie să activăm un protocol de investigație”, a subliniat Irinel Popescu.

„În ziua de azi, sunt foarte multe persoane migrenoase. Încep să investigheze partea cerebrală”, a mai zis Vlad Ciurea.

„Ele au un motiv, dar vorbim de populația în general și de japonezii care se depistează fără niciun simptom. S-ar putea ca, în viitor, imagistica să devină din ce în ce mai puțin invazivă și mai ușor de efectuat și acceptat de către populație, încât și această depistare de anevrisme cerebrale să intre în controalele anuale. Din păcate, mortalitatea e mare atunci când acestea se rup”, a conchis Irinel Popescu.

Noutăți în Neurochirurgie. Prof. dr. Alexandru Vlad Ciurea (SANADOR), la Academia de Sănătate

Youtube video image

 

 

Citește și...

La SANADOR, poți face RMN funcţional. Ciurea, despre procedura care îți poate salva viața: Creierul este o bijuterie 

 

„În neurochirurgie, într-adevăr, progresele sunt uimitoare”, a spus Vlad Ciurea. Orice neurochirurg care deschide o carte din 2010 constată, în momentul de față, că jumătate din carte e complet perimată. Viața merge înainte. Noi mergem înainte. Și în specialitățile medicale progresele sunt uimitoare. Creierul este un organ nobil, un organ frumos. Creierul este o bijuterie. Cu el vorbim, iubim, ne certăm, ne împăcăm. Toată problema este cum să-l abordăm de așa natură ca să rezolvăm o anumită afecțiune din creierul uman și să nu lăsăm urme, să nu-l distrugem. Soluția stă în tehnologia minim invazivă”, a zis Vlad Ciurea.

„Contează foarte mult calitatea vieții pacientului. Progresele sunt în toate domeniile neurochirurgicale”, a subliniat acesta.

Vlad Ciurea a vorbit și despre RMN-ul funcțional, o tehnică imagistică prin intermediul căreia se obțin informații funcționale prin vizualizarea activității corticale. Rezonanța magnetică funcțională detectează schimbări subtile ale fluxului sanguin cerebral, ca răspuns la stimulare sau la alte activități. În cazul pacienților care necesită intervenții neurochirurgicale, poate oferi o „hartă” indispensabilă pentru planning prechirurgical și navigare intraoperatorie, ajutând astfel la maximizarea rezecției lezionale și la minimizarea riscului de deficit neurologic postoperator.

„RMN funcțional! Nici nu se discută fără RMN funcțional, avem și noi (n.r. la SANADOR) în momentul de față. (...) Așa neurochirurgul poate să facă exact strategia operatorie pentru a nu atinge anumite zone. Cu pacientul cu care am fost în Germania, avea două leziuni tumorale, iar neurochirurgul își făcea strategia să le rezolve pe amândouă într-un singur procedeu și să evite aceste zone. Contura operația pe baza RMN-ului funcțional. Era ca într-un film SF, parcă nu eram în lumea aceasta. Operația se face în întuneric și apare elementul de luminare în care se vede delimitarea malignă, tumorală față de restul creierul”, a explicat Vlad Ciurea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel