Durere în zona ficatului, ce boli semnalează
Data publicării:
Autor: Steluța Indrei
WhatsApp
După un efort fizic intens, după o masă copioasă sau pur și simplu din senin, unele persoane resimt o durere în zona ficatului. Ar putea să fie de la ficat sau de altă cauză? 

Deşi durerea din zona ficatului este relativ frecventă, ficatul doare foarte rar. Această durere este rareori generată de o boală a ficatului, frecvent fiind dată de vezicula biliară (fiere), colon sau infecții locale.

Durerea de ficat apare doar în cazuri rare

Trebuie ştiut că structura anatomică a ficatului de organ „plin" nu permite situarea de fibre nervoase de sensibilitate în interiorul lui, ci doar în învelişul lui (capsula hepatică Glisson). Durerea care să ţină efectiv de ficat, ca organ, are drept mecanism distensia bruscă a capsulei într-un interval scurt de timp, de diverse cauze. Astfel, ficatul doare în situaţii excepţionale, când apar abcese pe ficat, tumori mari la suprafaţa lui sau când inima nu mai reuşeşte să adune sângele şi-l lasă să se acumuleze, dilatând ficatul.

Durerea de ficat - hepatalgia - poate apărea în următoarele boli: insuficiență cardiacă (oboseala inimii); pericardite; cancer de ficat (hepatom); metastaze hepatice ale cancerelor localizate în altă parte; icter mecanic; angiocolite (infecţia căilor biliare); traumatisme; tromboflebita venei porte; abces hepatic.

Durerea în zona ficatului semnalează boli care nu au legătură cu ficatul

Durerea în partea dreaptă a abdomenului nu este necesar să fie legată de probleme ale ficatului. De exemplu, dacă alergi mai mult te poate durea în dreapta. Această durere care dispare odată ce te oprești nu are legătură cu ficatul, ci cu intestinul gros care face un „cot” în dreptul ficatului şi gazul se ridică şi apasă pe intestin. Durerea este de obicei de acolo.

De asemenea, dacă ai mâncat prea mult , ai consumat alimente bogate în grăsimi, poți resimţi durere (jenă) în partea dreaptă, sub coaste. Dar, de regulă, după mese bogate în grăsimi aceste dureri aparţin veziculei biliare, adică „vecinei" ficatului. 

De obicei, durerea localizată în dreapta, sub coaste (în hipocondrul drept) este dată de:

- Boli de fiere

- Boli de colon (intestin gros)

- Pleurezii

- Infecţii locale (pleurale, biliare, peritoneale, cutanate)

- Dureri de rinichi iradiate anterior

- Dureri de stomac sau duoden

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel