După spitale, Clotilde Armand atacă şi teatrul. Primarul Sectorului 1, acuzat că blochează modernizarea Teatrului Excelsior. Nicuşor Dan vrea recuperarea clădirii
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Facebook Clotilde Armand
Facebook Clotilde Armand
Primăria Sectorului 1, condusă de Clotilde Armand, este acuzată că blochează proiectul de modernizare, restaurare şi eficientizare energetică a Teatrului Excelsior. 

"Lucrările bugetate în anul 2022 de Compania de Investiții și Dezvoltare Sector 1 (CIDS1) nu pot fi demarate în cazul Teatrului Excelsior, imobil situat în Bd. Bucureștii Noi nr. 66,din cauza lipsei de decizie și implicare a executivului Primăriei Sector 1.

Semnalăm dezinteresul primarului Sectorului 1 pentru investițiile necesare și oportune, aprobate pentru anul 2022 de către organele statutare ale Companiei, Consiliul de Administrație și Adunarea Generală a Acționarilor, care se manifestă și pentru alte proiecte ale companiei, motiv pentru care alegem să facem publice următoarele informații și să aducem clarificări privind Teatrul Excelsior, proiect socio-economic și cultural important pentru comunitatea pe care o deservim:

- 2018, luna mai - urmare a Hotărârii nr. 280, Consiliul General al Municipiului București a transmis imobilul în administrarea Consiliului Local al Sectorului 1;

- 2019-2020 - au fost întocmite documentații și propuse intervenții de modernizare a clădirii pentru conformarea acesteia la noile exigențe legislative privind siguranța în exploatare;

- a fost întocmit devizul din 29 aprilie 2020, cu o valoare inițială de 907.174,50 lei, necesară pentru ca teatrul să fie redat circuitului public la standarde moderne, iar întreaga zonă să fie revitalizată din punct de vedere social, economic și cultural;

- 2020, luna iulie - prin Hotărârea nr. 196 a Consiliul Local al Sectorului 1 s-a aprobat documentația și indicatorii tehnico-economici pentru obiectivul de investiții “Modernizare, restaurare și eficientizare energetică pentru imobilul situat în Bd. Bucureștii Noi nr. 66, Sector 1, București”;

- 2021, luna iunie - prin Hotărârea nr. 125 a Consiliul Local al Sectorului 1, beneficiarul, sub semnătura primarului Sectorului 1, a solicitat în mod expres modificarea soluției arhitecturale propuse prin documentația de avizare a lucrărilor de intervenție și reducerea prețurilor pentru lucrări și materiale, rezultând o diminuare a indicatorilor tehnico-economici aprobați cu aproximativ 55%;

- 2021, luna iunie - prin Hotărârea nr. 126 a Consiliul Local al Sectorului 1, imobilul a fost predat către Compania de Investiții și Dezvoltare Sector 1 S.A. pe bază de protocol, pentru asigurarea condițiilor în vederea consolidării, modernizării și restaurării acestuia conform legislației în vigoare;

- Ca urmare a solicitării de modificare, CIDS1a preluat proiectul cu indicatorii diminuați,rezultând un volum de investiții actualizat de 862.028,47 lei. Proiectantul a modificat pro bono indicatorii tehnico-economici, dar nu și documentația de avizare a lucrărilor de intervenții (DALI) pentru care CIDS1 nu avea prevăzut buget, modificarea acesteia presupunând, practic, noi planșe desenate, manoperă și un alt contract de execuție pentru plata costurilor antrenate de modificările solicitate de primar. De aceea, în prezent, DALI-ul nu este corelat cu noii indicatori tehnico-economici.

- 2022, luna mai - Compania de Investiții și Dezvoltare Sector 1 a solicitat Primăriei Sectorului 1 S.A., pentru realizarea obiectivului de investiții și derularea proiectului, următoarele:

1. Aprobarea Bugetului de venituri și cheltuieli ale Companiei de Investiții și Dezvoltare Sector 1 S.A. pentru anul 2022.

2. Transmiterea caietului de sarcini pentru serviciile de proiectare și asistență tehnică, pentru modernizare, restaurare și eficientizare energetică Teatrul Excelsior. S

3. Semnarea contractului de servicii de proiectare și asistență tehnică, între Compania de Investiții și Dezvoltare Sector 1 S.A. și Sectorul 1 al Municipiului București.

Aceștia sunt pașii legali, absolut necesari în vederea demarării proiectului și executării lucrărilor de investiții.Din păcate, toate aceste solicitări ale companiei au rămas fără un răspuns din partea Primăriei Sectorului 1, motiv pentru care - și în acest moment - Teatrul Excelsior se află într-o stare avansată de degradare, generată de lipsa utilizării și a lucrărilor de mentenanță", se arată într-un comunicat al Companiei de Investiţii şi Dezvoltare din Sectorul 1.

"Inexplicabilă lipsa de decizie şi transparenţă a Primăriei Sectorului 1"

"Sunt imperios necesare intervențiile pentru conformarea construcției la noile exigențe legislative privind siguranța în exploatare, securitatea la incendiu, accesibilitate, igienă, mediu etc. și pentru reactivarea sa culturală, articularea componentelor economice și sociale pentru comunitatea din zonă, dar și pentru toți cetățenii din București, deopotrivă.

Este inexplicabilă lipsa de decizie și transparență a Primăriei Sectorului 1 care a blocat proiectul de modernizare, restaurare și eficientizare energetică al Teatrului Excelsior, prin ignorarea adreselor și solicitărilor trimise de către Compania de Investiții și Dezvoltare Sector 1 S.A.

În aceste condiții putem afirma că Primăria Sectorului 1 acționează în detrimentul intereselor cetățenilor Sectorului 1, dar și a siguranței acestora prin faptul că, fără niciun motiv întemeiat, nu dispune asupra demarării proiectului pentru Teatrul Excelsior.

Scrisoarea deschisă este o alternativă la dialogul formal și informal, practicat de Companie cu scopul deblocării investiției - fără niciun rezultat până în prezent – cu speranța că Primăria Sectorului 1 nu va mai întârzia deliberat demararea proiectului demodernizare, restaurare și eficientizare energetică pentru imobilul situat în Bd. Bucureștii Noi nr. 66, sectorul 1, București (Teatrul Excelsior)”. Solicităm public Primăriei Sectorului 1:

- Să răspundă adreselor trimise de către Compania de Investiții și Dezvoltare Sector 1 S.A.

- Să acționeze în interesul cetățenilor din Sectorul 1, tratând cu prioritate siguranța acestora și patrimoniul istoric al unității administrativ-teritoriale", se mai arată în comunicat.

Amintim că, în 2021, Clotilde Armand, primarul Sectorului 1 din Capitală, a decis că va retrage complet finanțarea a patru mari spitale din București. Este vorba de Spitalul Clinic de Urgență București – Floreasca, Spitalul Clinic de Chirurgie Plastică Reparatorie și Arsuri, Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii “Grigore Alexandrescu” și Spitalul Clinic de Urgențe Oftalmologice București. CITEŞTE AICI MAI MULTE

Nicuşor Dan anunţă că încearcă recuperarea clădirii Teatrului

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a anunţat că va face toate demersurile legale necesare pentru recuperarea întregului spaţiu în care ar trebui să funcţioneze în prezent Teatrul Excelsior, dar şi pentru recuperarea prejudiciului cauzat de lipsa de folosinţă a acestui perimetru, de la momentul construirii noului imobil din strada Academiei.

El a scris, miercuri, pe Facebook, că parterul clădirii este închiriat ilegal unei societăţi comerciale din 2009, privând teatrul de un spaţiu important şi de posibilitatea creării unei a doua intrări necesare în cazul unei evacuări de urgenţă a spectatorilor. Nicuşor Dan a afirmat că, în prezent, la parterul imobilului funcţionează un bistrou cu patiserie.

"Neregulile descoperite la Excelsior au fost scoase la lumină de Corpul de Control al Primarului General, ca urmare a verificărilor efectuate în perioada februarie-aprilie 2022. Acestea vizează fapte din perioada construirii imobilului şi recepţionării acestuia", a precizat edilul general al Capitalei.

El a punctat că imobilul Teatrului Excelsior a fost construit printr-un parteneriat public-privat între Consiliul General al Municipiului Bucureşti şi societatea S.C. A.B Investiţii şi Construcţii S.R.L (S.C. A.B.I.C).

Nicuşor Dan a precizat că, potrivit contractului de asociere din 2000, Primăria Capitalei punea la dispoziţia constructorului terenul de 1.050 de metri pătraţi, iar societatea asigura finanţarea operaţiunilor legate de realizarea noii construcţii.

El a spus că, la finalul lucrărilor, Municipalitatea, prin Teatrul Excelsior, urma să intre în posesia unui procent de 20% din imobil (o parte din subsol, parter, etajele 1 şi 2), în timp ce A.B.I.C urma să folosească cu titlu gratuit 80% din construcţie pe o perioadă de 50 de ani (restul etajelor).

"În fapt, Comisia de recepţie constituită din angajaţi ai Primăriei a preluat în august 2009 spaţiul de la parter, având funcţiuni specifice unui spaţiu comercial/restaurant, deşi acestea nu corespundeau necesităţilor Teatrului Excelsior şi nu ar fi trebuit niciodată prevăzute în autorizaţia de construire. Mai mult, o lună mai târziu, în septembrie 2009, în baza unui proces-verbal ilegal, încheiat fără aprobarea CGMB, Teatrul Excelsior a făcut un schimb profund dezavantajos, cedând spaţiul de la parter, cu excepţia accesului în imobil, şi primind în loc o suprafaţă mai mică, la un etaj superior. Aceasta este situaţia şi în ziua de azi", a adăugat Nicuşor Dan, conform Agerpres. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel