După șapte ani de la atentatele din Madrid, 90% din supraviețuitori încă mai au nevoie de psihologi - VIDEO, FOTO
11 martie 2004. 192 de persoane mureau în urma atentatului din apropierea gării Atocha din Madrid, printre care și 16 români. Peste 80% dintre supraviețuitori nu mai sunt în stare, nici la șapte ani de la incident să se urce într-un tren cu normalitate, iar peste 90% dintre aceștia încă mai au nevoie de psihologi pentru a putea continua viața cu o relativă normalitate.
192 de persoane și-au pierdut viața din cauza bombelor detonate în trenurile din apropierea gării Atocha în dimineața zilei de 11 martie 2004, iar alți 1.900 au fost rănite. La 7.35 exploda prima din cele 10 bombe în 4 trenuri care treceau prin Atocha, El Pozo, Santa Eugenia și Strada Téllez din Madrid. Este vorba despre cel mai mare atentat terorist petrecut în Europa până în momentul de față, atribuit grupărilor jihadiste ale Al-Qaeda.
Un studiu recent arată că 90% dintre cei care au trăit sau au fost martorii atentatelor prezintă, chiar și după șapte ani, simptome cum ar fi abuzul de substanțe, trăsături psihotice, depresie, tulburări ale somnului, boli de piele sau cancer. Cel mai puternic și greu de combătut sentiment este cel de vină. Toți îl simt, susțin psihologii. Cei care au fugit și au scăpat, simt vină că nu i-au ajutat și pe alții. Cei care s-au întors și au fost răniți, pentru că au intrat din nou în mijlocul evenimentelor. Este uman, corpul fuge din instinct, dar de multe ori, acest lucru nu se încadrează într-o viziune rațională a situației. Există oameni care se simt vinovați că au scăpat cu viață.
Cei 16 cetăţeni romani, victime ale terorismului au fost: ANCA VALERIA BODEA, LIVIA BOGDAN, STEFAN BUDAI, TIBOR BUDI, NICOLETA DIAC, GABRIELA GEORGETA DIMA, GENEVA PETRICA, ALOIS MARTINAS, STEFAN MODOL, MARIANA NEGRU, ELENA PLES, IONUT POPA, EMILIAN POPESCU, PAULA SFEATCU, ALEXANDRU SUCIU, CSABA OLIMPIU ZSIGOVSKI. Dumnezeu să-i odihnească în pace!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News