După mărirea salarială, primarii ar putea beneficia și de pașaport diplomatic. Proiectul de lege a fost depus la Senat
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Fotografie de la Kindel Media: Pexels
Fotografie de la Kindel Media: Pexels
După mărirea salarială, primarii, prefecții și președinții de consilii județene s-ar putea bucura de  titulatura de persoană cu statul diplomatic. 

Este vorba de un proiect de lege depus deja în Senat pentru dezbatere publică. Proiectul prevede ca primarii, prefecții și președinții de consilii județene să fie incluși pe lista celor care primesc pașaport diplomatic. Proiectul de lege a fost depus de către deputatul PNL, Glad-Aurel Varga.

Inițiatorii acestui proiect au motivat această necesitate: este în interesul cetățenilor ca aceștia să aibă asigurate condițiile de mobilitate atât pe plan intern cât și pe plan internațional.

Numai că invocarea interesului comunităților locale ca justificare a acestei facilități este cusută cu ață albă pentru simplul motiv că, dacă primarii sau președinții CJ vor să meargă în schimb de experiență în alte țări UE sau să negocieze la Bruxelles diverse proiecte, nu au nevoie nici măcar de un pașaport normal întrucât în Uniune pot călători foarte bine și cu buletinul, indiferent dacă merg cu mașina sau cu avionul.

În schimb, un pașaport diplomatic ar fi mult mai util pentru deplasări în țări pentru care sunt necesare vize sau autorizații de călătorie, cum ar fi SUA sau Canada, precum și în destinații mai exotice, precum Maldive, Seychelles sau Bahamas. Pașaportul diplomatic este cu atât mai atractiv cu cât legea prevede, pentru majoritatea categoriilor de beneficiari, ca documentul să fie eliberat și pentru soțul/ soția și copiii minori ai persoanei care ocupă o funcție eligibilă pentru primirea acestui tip de pașaport, ceea ce este foarte convenabil pentru un concediu cu familia peste mări și țări, scrie Fanatik.

De altfel, din momentul în care România a aderat la Uniunea Europeană, mai mulți primari au avut discuții cu omologii lor din alte state europene și au făcut proiecte în acest sens, motiv pentru care inclusiv prin PNRR este prevăzută o sumă de bani tocmai pentru aceste proiecte, relatează România TV. Este și motivul pentru care inițiatorii acestui proiect legislativ spun că primarii, prefecții și președinții de consilii județene ar trebui să beneficieze de pașaport diplomatic.

Expunerea de motive a proiectului de lege

"Acest lucru este cu atât mai important cu cât, în perioada post-aderare la Uniunea Europeana, președinții consiliilor județene și primarii marilor municipii au stabilit tot mai multe punți de colaborare cu administrații locale din alte state membre, dar și relaționează direct cu instituțiile centrale ale Uniunii. Mai mult decât atât, aprobarea Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) în septembrie 2021, prin care România primește 29,1 miliarde euro, impune o serie de reforme în domenii că sistemul de pensii, sănătate, educație, energie verde, digitalizare și justiție.  Fondurile menționate trebuie utilizate până în 2026, acestea fiind acordate numai după evaluări succesive și numai dacă se dovedește caracterul lor ireversibil. În aceste condiții, implementarea și finalizarea proiectelor propuse prin PNRR vă necesita implicarea reprezentanților autorităților locale, având în vedere că mare parte din investiții vizează și comunitățile locale, prin proiecte care se vor derula la acest nivel. Atingerea unui grad de expertiza necesar implementării unor astfel de proiecte vă presupune o serie de deplasări externe, pentru schimb de experiență și pentru soluționarea unor etape procedurale, ce țin de gestionarea eficienta a proiectelor", se arată în expunerea de motive a proiectului de lege.

Reamintim că în 2013 Senatul a respins o inițiativă legislativă asemănătoare prin care președinții de consilii județene, primarii de reședință de județ, primarul general al Capitalei si edilii de sector ar fi putut beneficia de pașaport diplomatic.

Pașaportul special folosit de diplomați. Avantajele pe care le presupune

Pașaportul diplomatic este un document de călătorie care se eliberează de Ministerul Afacerilor Externe, prin Direcția Generală Afaceri Consulare, la solicitarea instituțiilor sau autorităților publice interesate ori, după caz, a organismelor interesate, în cazurile și în condițiile prevăzute de lege.

Cu alte cuvinte, pașaportul diplomatic este emis doar persoanelor din cadrul statului care călătoresc în străinătate pentru a reprezenta interesele țării. În România, legea prevede ca următoarele persoane să beneficieze de acest document de călătorie:

  • preşedintele României;
  • preşedintele Senatului şi preşedintele Camerei Deputaţilor;
  • membrii Senatului şi membrii Camerei Deputaţilor;
  • primul-ministru, membrii Guvernului şi persoanele asimilate miniştrilor;
  • preşedintele şi judecătorii Curţii Constituţionale;
  • avocatul poporului şi adjuncţii acestuia;
  • preşedintele şi vicepreşedinţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie;
  • membrii Consiliului Superior al Magistraturii şi judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie;
  • preşedintele şi vicepreşedinţii Curţii de Conturi;
  • procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, procurorul general financiar al Curţii de Conturi şi adjuncţii acestora;
  • preşedintele şi preşedinţii de secţie ai Consiliului Legislativ;
  • guvernatorul şi viceguvernatorii Băncii Naţionale a României;
  • preşedintele şi vicepreşedinţii Academiei Române;
  • patriarhul, cardinalul, mitropoliţii şi şefii cultelor din România, recunoscute de stat;
  • secretarii de stat şi persoanele asimilate acestora;funcţionarii cu grad diplomatic şi persoanele care îşi desfăşoară activitatea în Ministerul Afacerilor Externe, prin detaşare de la alte instituţii, pe funcţii corespunzătoare funcţionarilor cu grad diplomatic;
  • funcţionarii cu grad consular şi persoanele care îşi desfăşoară activitatea în Ministerul Afacerilor Externe, prin detaşare de la alte instituţii, pe funcţii corespunzătoare funcţionarilor cu grad consular;
  • ataşaţii militari şi ataşaţii de afaceri interne, adjuncţii acestora, precum şi funcţionarii superiori din organizaţiile internaţionale şi interguvernamentale;
  • curierii diplomatici;
  • soţul, soţia şi copiii minori, în funcție de caz, ai atașaților militari şi atașaților de afaceri interne, adjuncţii acestora, funcţionarii superiori din organizaţiile internaţionale şi interguvernamentale, precum și ai șeful statului;
  • persoanele trimise în misiune oficială în străinătate, pentru susţinerea unor interese naţionale, pe bază de mandat şi pe durata acestuia, cu aprobarea ministrului afacerilor externe;
  • foştii şefi ai statului român, foştii preşedinţi ai Senatului şi Camerei Deputaţilor şi foştii prim-miniştri, conform Shtiu.

Pașaportul diplomatic este eliberat la începerea mandatului și încetează de drept odată cu eliberarea din funcție, cu unele excepții, cum ar fi șeful statului care deține acest document pe toată durata vieții.

Deținătorii de pașapoarte diplomatice sunt scutiți adesea de viză, atunci când vor să călătorească într-o altă țară. Totodată, aceștia scapă și de alte procese birocratice în călătoriile întreprinse de ei.

Citește și:

Pașaportul special folosit de diplomați. Avantajele pe care le presupune

În general, majoritatea cetățenilor dețin un singur pașaport, sau poate două în cazul dublei cetățenii. Însă în anumite domenii de activitate, cel diplomatic, cel investigativ sau chiar cel prezidențial, membrii comunităților pot folosi un anumit tip de pașaport inaccesibil populației generale.

Pașaportul diplomatic

Pe scurt, pașapoartele diplomatice se eliberează diplomaților guvernamentali și consulilor staționați în străinătate. De exemplu, însărcinatul cu afaceri al Statelor Unite în Franța, Brian Aggeler, va deține un pașaport diplomatic, la fel ca ambasadorul Franței în Statele Unite, Philippe Étienne, scrie CNN. 

Care sunt beneficiile? Cererea pentru o viză este adesea scutită de alte procese birocratice, pentru a asigura o trecere cât mai eficientă și rapidă între două țări Deținătorii de pașapoarte diplomatice britanice, de exemplu, beneficiază de intrare fără viză în China.

De asemenea, diplomații se bucură adesea de imunitate diplomatică (notă: acest lucru nu dă undă verde pentru comitere unei infracțiuni în străinătate). Membrii familiei diplomaților pot obține uneori un pașaport diplomatic.

Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel