Dulciurile şi cariile. Au treabă una cu alta?
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
Favorizează dulciurile apariţia cariilor? / Foto: Pxhere
Favorizează dulciurile apariţia cariilor? / Foto: Pxhere
Se zice că dulciurile favorizează apariţia cariilor. Este oare adevărat? Sau e doar o minciună nevinovată pe care o spunem celor mici atunci când vrem să-i oprim din ronţăit caramele?

Dulciurile favorizează apariţia cariilor. Mit sau adevăr?

Cu toţii am auzit expresia: “Dacă mănânci dulciuri, faci carii”, însa trebuie să ştim că acesta este un adevăr parţial: zahărul din alimentele pe care le consumăm este implicat în apariţia cariilor, însă nu este responsabil în mod direct. Principala cauză este acidul produs de bacteriile din cavitatea bucală. Acestea, în combinaţie cu saliva, favorizează formarea plăcii bacteriene. Dacă dinţii nu sunt curăţaţi în mod frecvent, printr-un periaj corespunzător, bacteriile se transformă într-o peliculă care acoperă suprafaţa dinţlor. Placa bacteriană se dezvoltă şi erodează dintele. Altfel spus, formează găuri mici în dinte care se vor transforma în carii.

Timpul de acţiune al zahărului face diferenţa

Studiile au demonstrat că nu dulciurile în sine conduc la formarea cariilor, ci felul în care acestea interacționează cu smațul dinților. Mai concret, durata de timp cât dulciurile, zaharurile din compoziție se află în contact direct cu smalțul. Cantitatea de acizi produsă de bacterii variază în funcţie de perioada în care resturile alimentare rămân pe dinţi. Dulciurile, fursecurile, stafidele, bomboanele, prăjiturile, sucurile şi băuturile carbogazoase sunt alimente care expun dinţii la apariţia cariilor. Însă nu cantitatea de zahăr din ele duce la înnegrirea dinţilor ci, cum spuneam, timpul de acţiune al zahărului în cavitatea bucală. Pentru prevenirea cariilor, se recomandă consumul dulciurilor cu moderaţie. Dar pentru că mai importantă este durata în care dinţii sunt expuşi la zahăr, igiena orală după fiecare masă, dacă este posibil, joacă rolul cheie în sănătatea orală.

Nu contează câte dulciuri mâncăm

Important este să ne periem dinţii sau să mestecăm gumă fără zahăr imediat după ce am consumat chiar şi zece prăjituri. La drept vorbind, dacă ne-am spăla după fiecare bomboană, nu ar exista niciun risc. Să nu exagerăm, însă! Pe cine aţi văzut vreodată că are o ciocolată într-o mână și periuța de dinți în cealaltă? O imagine cu atât mai puţin posibilă atunci când vine vorba de copii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel