Dublul standard al lui Erdogan. Cazul Colțescu vs. atitudinea președintelui turc la adresa opozanților săi
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Recep Erdogan
Recep Erdogan
Numeroase proteste au avut loc în aceste zile în Turcia împotriva numirii unui rector apropiat de Recep Tayyip Erdogan la Universitatea Bosfor.    

Poliţia turcă a arestat marţi 17 persoane, la o zi după o manifestaţie care a avut loc la Istanbul şi la care au participat sute de studenţi ai Universităţii Bosfor împotriva numirii unui rector apropiat partidului preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, informează AFP.

Poliţişti au efectuat descinderi în zori în 13 cartiere ale oraşului, a anunţat într-un comunicat poliţia din Istanbul, potrivit căreia operaţiunea continuă prin căutarea altor 11 suspecţi.

Luni, o mie de persoane au manifestat lângă campusul Universităţii Bosfor, pentru a protesta împotriva numirii, printr-un decret al preşedintelui Erdogan, a lui Melih Bulu, 50 de ani, la conducerea acestei prestigioase instituţii publice unde predarea se face în engleză şi care a format o parte din elita Turciei.

Numirea acestei persoane din exteriorul universităţii, care a încercat în 2015 să candideze pentru un mandat de deputat sub culorile Partidului Justiţiei şi Dezvoltării (AKP) al lui Erdogan, a provocat un val de indignare.

Erdogan şi-a arogat puterea de a numi rectorii prin decret



În afară de relaţiile sale cu AKP, numirea prin decret prezidenţial este cea care a provocat furia studenţilor şi profesorilor. Dacă altădată rectorul Universităţii Bosfor era ales, Erdogan şi-a arogat puterea de a numi rectorii prin decret, după tentativa de puci eşuată din 2016, urmată de represalii şi de ţinerea din scurt a tuturor instituţiilor.

Anul acesta, Erdogan a scandalizat mediile academice după ce a numit prima dată un rector care să o înlocuiască pe populara directoare a Universităţii Bosfor, aleasă cu câteva zile înainte de puciul eşuat.

Poliţia îi acuză pe cei 28 de suspecţi că au încălcat legea privind manifestaţiile şi "au opus rezistenţă unui poliţist în exerciţiul funcţiunii". Un responsabil al cartierului general al poliţiei de la Istanbul a afirmat că persoanele arestate nu sunt studenţi, ci membri ai unor "grupări de stânga extrem de marginale" care îi susţin pe protestatari.

Bastion tradiţional al unei puternice comunităţi de studenţi de stânga, Universitatea Bosfor a fost de mai multe ori ţinta autorităţilor turce în ultimii ani, scrie Agerpres.

Erdogan, preocupat de drepturile omului în scandalul Colțescu

Amintim că în cazul scandalului, în care a fost implicat arbitrul român Sebastian Colțescu, de la meciul dintre PSG și Istanbul Bașakșehir, președintele turc Recep Erdogan a reacționat dur. Erdogan, un fan al lui Başakşehir, a condamnat energic într-un tweet remarcile rasiste la adresa lui Pierre Webo.

Șeful statului turc a mai afirmat că ceea ce s-a întâmplat la meci este o nouă expresie a poziţiei rasiste din ultimul timp în Franţa.

Başakşehir a avut o poziţie hotărâtă, nu a mai revenit pe teren şi a acceptat decizia de a schimba toate brigada de arbitri. Franţa, în mod lamentabil, a devenit un loc în care discursul rasist se întăreşte, a spus Erdogan.

Preşedintele Turciei l-a criticat cu duritate pe omologul său francez, Emmanuel Macron, căruia i-a recomandat o terapie mentală, acuzând Franţa în mod repetat de rasism şi islamofobie. Reproşurile au intervenit după ce Macron a anunţat măsuri ferme de combatere a fundamentalismului islamic în ţară, după asasinarea profesorului Samuel Paty pe 16 octombrie, de către un islamist radical la ieşirea unui liceu din regiunea Paris. Recep Erdogan a cerut totodată şi boicotarea produselor cu provenienţă din Franţa.

VEZI ȘI Isterie mondială. Pancu, în scandalul Colțescu: Trebuie să ştie toţi oamenii! Românii nu sunt așa! 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel