Data actualizării:
Data publicării:

Draftul noii legi a pensiilor apare peste tot, însă Ministerul Muncii spune că nu e gata

Autor: Ioana Dinu | Categorie: Economie
WhatsApp
bani
bani
După ce a apărut în presă noul draft privind legea pensiilor, am contactat Ministerul Muncii pentru a-l publica pe DC News, cerând un punct de vedere oficial.

Deși draftul apare peste tot în presă, Ministerul Muncii nu vrea să-l publice oficial, spunând că „nu este gata. Când îl vom avea, vi-l vom da”.

Conform presei, pentru că Ministerul Muncii nu vrea să dea publicității draftul, spunând că încă se lucrează la el, noua lege a pensiilor se bazează mai puternic pe principiul contributivității: indexarea pensiei se va face anual, de la 1 ianuarie, dar creșterea va depinde de procentul de creștere a veniturilor la bugetul de asigurări, în timp ce stagiile de cotizare vor fi și ele condiționate de un stagiu de cotizare contributiv, conform celui mai recent draft de lege, din 31 octombrie, notează Economedia, care include și recomandările Comisiei Europene.

Noua lege reintroduce un comision plătit de administratorii de fonduri de pensii private. O altă modificare vizează amânarea egalizării vârstei de pensionare a femeilor cu cea a bărbaților. Proiectul de lege urmează să fie discutat marți în coaliția de guvernare.

Principalele principii și schimbări, pe scurt, conform sursei citate:

Calculul pensiei = valoarea punctului de referință x număr total de puncte

În anul 2024, valoarea punctului de pensie se majorează cu 13,8% și este de 2.032 lei.

Punctul de referință va fi de 81 lei la intrarea în vigoare a legii (valoarea punctului de pensie – 2.032 lei, împărțit la stagiul de cotizare – 25 ani = circa 81)

Peste stagiul de cotizare de 25 de ani, se vor adăuga puncte, pentru a stimula prelungirea vieții profesionaleIndexarea pensiilor se va face cu rata inflației, la care se adaugă 50% din creșterea reală a salariului mediu brut, pentru anul calendaristic anterior

Majorarea pensiilor se va face anual, în luna ianuarie.

Majorarea pensiilor va fi corelată cu creșterea veniturilor la bugetul asigurărilor sociale sau cu rata inflației (se va alege procentul mai avantajos) – recomandare de la Comisia Europeană

Indemnizația specială se majorează cu același mecanism de indexare a pensiilor publice

Stagiul minim de cotizare și stagiul complet de cotizare vor fi condiționate de un stagiu de cotizare contributiv – recomandare de la Comisia Europeană

Stagiul minim de cotizare se va majora în funcție de evoluția speranței de viață din România

Se amână până în 2035 egalizarea vârstei de pensionare a femeilor cu cea a bărbaților

Se diminuează o penalizare pentru pensionare anticipată

Se elimină anumite meserii de la condițiile speciale de pensionare și se reduc anumite beneficii

Noutăți la cumpărarea vechimii

Revine un comision plătit de fondurile de pensii private

Legea per ansamblu intră în vigoare la 1 septembrie 2024. Articolul care prevede majorarea pensiilor în 2024 și valoarea punctului de pensie în 2024 intră în vigoare la 1 ianuarie 2024, notează sursa citată.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel