Dracula Parc, proiectul turistic ucis în campania electorală din 2004, reînviat la Craiova
Data publicării:
Autor: Ion Voicu
WhatsApp
În 2004, guvernul Adrian Năstase lansa un proiect  menit să așeze România pe harta turistică europeană și să aducă Sighișoara printre destinațiile de top pe plan mondial. Dracula Parc, o investiție în parteneriat public-privat prindea contur în apropierea cetății locuite din inima Transilvaniei. 

Statul venea în asociere cu terenul, iar mai multe companii private, inclusiv gigantul Coca-Cola, alături de mii de acționari persoane fizice, aduceau capitalul pentru dezvoltarrea unui parc tematic la nivel european. Campania electorală din acel an, dar și lupta pentru conducerea PSD, dintre Iliescu și Năstase, au reușit să îngroape proiectul. Ion Iliescu a luat în râs această investiție ”capitalistă”, pentru a lovi în rivalul său din partid, iar presa ”de dreapta” a lansat o campanie furibundă de denigrare, penrtu a nu permite guvernului PSD să demareze construcția parcului. În final, a apărut și o organizație nonguvernamentală care a blocat în justiție Dracula Parc, pe motiv că ar afecta echilibrul ecologic într-o zonă de protecție din preajma orașului Sighișoara. 

În cei 16 ani care au trecut de când a fost îngropat Dracula Parc, italienii au deschis al doilea super-parc de distracții de mărimea Gardaland, s-au dezvoltat super-parcuri tematice din Germania și Danemarca, la Barcelona, în orașe cu mare dever turistic sau în orașe pe care țările respective le lansau în turismul de top, prin acest gen de investiții, așa cum încerca guvernul Năstase în 2004. Chiar și Bucureștiului i s-a permis să aibă un parc acvatic, e drept de dimensiuni mai reduse, și asta fiindcă a fost construit de austrieci, care îl și exploatează, cu scutirea de taxe primită ca ajutor de stat de 60 de milioane de euro. De la statul român care și-a îngropat propria investiție, în parteneriat public privat cu mii de investitori români, care ar fi primit dividendele, fără a mai vorbi de dezvoltarea pe orizontală, de câștigurile HORECA din zona Sighișoara, dacă nu era atât de performantă propaganda Dreptei. .

Proiect dezvăluit la EcoFest 2021. “Dracula Parc” devine realitate

Totuși, ideea unui parc tematic care să atragă turiștii și prin povestea Contelui din Carpați, faimosul personaj de roman și film, nu a murit.

“Dracula Parc” va fi construit la Craiova. Anunțul a fost făcut chiar de Lia Olguța Vasilescu la întâlnirea cu juriul de specialitate al Festivalului Internațional al Filmului Ecologist EcoFest România - Pentru Sănătatea Pământului.

Primarul Craiovei a vorbit despre unul dintre cele mai importante proiecte turistice care va fi construit în Bănie: “Dracula Parc”.  Povestea vampirului, care a devenit cel mai puternic brand-uri de țară, va prinde viață alături de un parc de stejari bătrâni, de peste 200 de ani, de la marginea orașului.

 Parcul tematic va cuprinde și o zonă de distracții și senzații tari în care vor fi amplasate un montagne russe, un ciocan zburător și multe alte elemente care să îi atragă pe cei care caută adrenalină. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel