Dr. Valeria Herdea: Așa e, suntem DOAR OAMENI. Provocare teribilă
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ
Foto cu caracter ilustrativ
Dr. Valeria Herdea, medic de familie, a declarat că este nevoie de o mai bună colaborare între medici şi comunitate, mai ales după această pandemie.

”Provocare teribilă”

"Ultimele 4 luni au reprezentat pentru medicina primară o provocare teribilă. Ne-am confruntat cu o boală nouă! Eforturile care s-au depus la nivel de medicină primară au fost extrem de serioasă privind vaccinurile, chiar şi în contextul în care rata vaccinării nu este glorioasă. Am făcut un studiu, cu date de la 11 cabinete din ţară, Cluj, Iaşi, Târgu Mureş, Bucureşti, Brăila, SIbiu, Bistriţa, iar datele vin de la cabinete unde sunt în grijă mulţi copii. La Institutul de Statistică nu sunt date recente, dar sunt date interesante în studiul ăsta. Pentru copiii de sub 2 luni, rata de acoperire vaccinală în 2019 este similară cu cea din 2020. Lucrurile se schimbă după şi sunt câţiva determinanţi, care ţin de autorităţi, decidenţi, părinţi. 

Părintele s-a trezit într-o pandemie informaţională. Omul simplu s-a trezit asaltat de informaţii cu privire la o mulţime de probleme. Când le-am explicat că suntem cu halate, cu măşti, am investit ca să facem lucrurile astea, toată lumea poartă bonetă, dezinfectăm, s-au schimbat. Încercăm să respectăm şi orele de programare, pentru că managementul vaccinal nu înseamnă doar vaccinarea în sine, ci şi programarea copilului într-un interval sigur. Îngrijirea pacienţilor în perioada asta nu a însemnat doar îngrijirea celor suspecţi de COVID. Am acordat asistenţă medicală obişnuită. 

Analiza acestei rate de acoperire vaccinală se explică şi prin faptul că nu am primit la timp vaccinul. Nu aduc niciun reproş DSP-urilor, pentru că oamenii ăştia au fost suprasolicitaţi. Nu se poate să te clonezi, faci tot ce poţi, mai ales într-o situaţie de risc pandemic. Lucrurile s-au conturat pe parcurs.

Absenţa legii vaccinării este o mare problemă. Avem nevoie să fim informaţi corect, avem nevoie să respectăm dreptul la decizie, dar, în acelaşi timp, avem nevoie să repunem corpul medical acolo unde e locul. Dacă nici lecţia pandemiei nu ne va obişnui cu ideea de a avea încredere în decizia medicală... Aşa e, suntem doar oameni, dar avem nevoie ca acea comunitate să fie lângă noi, avem nevoie de parteneriat real între medici şi oameni", a declarat dr. Valeria Herdea în cadrul dezbaterii "Reforma în sanatate, ce s-a schimbat în pandemie", organizată de DC MEDIA GROUP. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel