Data publicării:

Dr Sorin Băilă: Probabilitatea să faci varice dacă boala au avut-o și părinții tăi. Există o situație în care procentul scade mult

Autor: Anca Murgoci | Categorie: Sanatate
WhatsApp
Fotografie creată de Dương Nhân, de la Pexels
Fotografie creată de Dương Nhân, de la Pexels

Dr Sorin Băilă a explicat ce probabilitate este ca o persoană să aibă varice dacă părinții săi au suferit de această boală.

Dr Sorin Băilă, medic primar chirurg în Institutul de Chirurgie Cardiovasculară „CC Iliescu” din București, șeful secției de CHIRURGIE VASCULARĂ de aici și doctor în științe medicale, a vorbit la DC News și DC Medical, despre varice.

”Este demonstrat că un descendent din doi părinți cu boală varicoasă are o probabilitate până la 80-85% să facă varice. Aceasta scade până la 25% dacă doar unul dintre părinți este varicos (dacă vorbim de bărbați). Dacă este de sex feminin, procentul poate să ajungă până la 62%. Femeile sunt mult mai expuse bolii decât bărbații. Progesteronul, hormon specific femeilor, determină o subțiere a peretelui venos. De asemenea, perioada de sarcină, când alături de acest exces de hormoni, în special progesteron, este și un volum circulant mai mare, cât și volumul mărit al uterului care poate să producă o compresie pe venele abdominale și să îngreuneze întoarcerea venoasă de la nivelul membrelor inferioare”, a spus Dr Sorin Băilă, medic primar chirurg în Institutul de Chirurgie Cardiovasculară „CC Iliescu” din București, șeful secției de CHIRURGIE VASCULARĂ de aici și doctor în științe medicale, a vorbit la DC News și DC Medical.

Youtube video image

 

 

Varicele reprezintă cea mai frecventă boală a venelor și se caracterizează prin dilatații patologice și permanente ale venelor care aparțin sistemului venos superficial. În general, varicele se regăsesc la nivelul membrelor inferioare, pe gambe și pe coapse. Această boală poate apărea atât la femei, cât și la bărbați, indiferent de vârstă, deși conform studiilor efectuate, cele mai dese cazuri de varice sunt întâlnite în rândul femeilor cu vârstă cuprinsă între 20 și 50 de ani.

Cum se manifestă

 

Primele simptome ale bolii se caracterizează prin stări de oboseală, amorțeală și senzație de greutate la nivelul gambei. Toate aceste manifestări apar după ore întregi de stat în picioare, după depunerea unui efort intens sau după stat un timp îndelungat pe scaun. Totodată, mai pot apărea modificări de culoare sau îngroșarea venelor, inflamații ale pielii, ceea ce poate însemna o formă gravă de boli vasculare, care necesită o asistență medicală de urgență.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel