Dr. Şerban Damian, cel mai important sfat în nutriţie: Poţi mânca orice, cu o condiţie
Medicul nutriţionist Şerban Damian a oferit un sfat extrem de important pentru cei care vor să aibă un stil de viaţă sănătos.
“NU trebuie să te privezi de mâncarea preferată, însă trebuie să faci alegeri inteligente. În loc să mănânci un cheeseburger de 800 de calorii, alege un burger de 500 de calorii care îţi va satisface la fel papilele gustative. Poţi mânca orice atâta timp cât nu abuzezi. Lista de principii sănătoase poate să difere de la persoană la persoană, dar cel mai important lucru de reţinut este că poţi face o diferenţă în sănătatea şi bunăstarea ta. Micile schimbări de comportament îţi pot face stilul de viaţă să fie unul mai sănătos. Dacă vrei să adopţi un stil de viaţă mai sănătos, începe cu sănătatea mintală şi asigură-te că găseşti timp pentru a te relaxa şi a face lucruri care îţi plac, recompensându-te pentru realizări şi petrecând timp cu oameni buni care te preţuiesc. Menţinerea unei bune sănătăţi mintale înseamnă ocazional să îţi pui nevoile pe primul loc. Nu ne putem îngriji de ceilalţi dacă nu avem grijă de propria noastră minte şi de propriul nostru corp.”, transmite medicul Şerban Damian.
Ce să nu faci niciodată la masă
“Pâinea este un aliment hrănitor și care te satură rapid. Alege să consumi pâine integrală, neagră, cu semințe și lasă ca ultimă opțiune pâinea albă. Dacă te confrunți cu câteva kilograme în plus, evită să adaugi orice peste pâine, fie că vorbim de unt, margarină, gem, miere, etc.”, recomandă medicul.
“Consumul regulat de cereale integrale ajută la prevenirea unor afecțiuni importante precum diabetul zaharat, cancer de colon, rinichi și cel mamar și diverse boli cardiovasculare. Puteți consuma orez, paste integrale fără adaos de unt, sosuri pe baza de smântână, uleiuri grase,etc", a mai spus specialistul.
“Când luăm masa, este recomandat să te concentrezi doar pe mâncare și pe nimic altceva. Asta pentru a șți când să te oprești din mâncat. Dacă în timpul meselor te concentrezi doar pe mâncare, mesteci încet, îi acorzi creierului un timp adecvat pentru a trimite mesajul „complet” stomacului. Cercetările au arătat că o persoană care mănâncă în timp ce se uită la televizor consumă cu până la 300 de calorii mai mult față de o persoană care ia masa fără a întreprinde o altă activitate.”, conchide Șerban Damian.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News