Data actualizării:
Data publicării:

Dr. Rucsandra Manu, despre hidratarea obligatorie la vârste fragede. "Până la ora 12 copilul trebuie să bea 200 ml de apă"

Autor: Liana Ganea | Categorie: Sanatate
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik
Dr. Rucsandra Manu demontează mitul despre apa băută după sport. Părinţii din generaţia veche ne spuneau să nu bem apă când suntem transpiraţi pentru că o să răcim. Care este, de fapt, adevărul?

Dr. Rucsandra Manu, doctor în științe medicale, medic primar chirurgie urologică - ESWL, la Spitalul Clinic SANADOR, ne spune de ce este absolut vital să ne hidratăm după un efort fizic intens.

"Un pic de carne în fiecare zi, cât mai multe fructe şi legume, dacă se poate în varianta lor proaspătă, lichide şi citrice. Aceste lucruri trebuie să le înveţe copiii de când sunt mici. Un copil trebuie să ştie că pe parcursul zilei trebuie să consume lichide. Şi la şcoală, când pleacă, trebuie să aibă o sticluţă cu apă de 200 ml pe care să o consume până la ora 12" este recomandarea medicului Rucsandra Manu.

Val Vâlcu a rememorat un mit din copilăria multora dintre noi, mai cu seamă a celor născuţi înainte de '90: "Ştiţi, în copilărie ne spuneau părinţii - Nu bea prea multă apă când eşti transpirat, că vei răci! Era exact pe dos."

Sanador

Dr. Manu a venit cu explicaţii: "Un copil transpiră oricum, pentru că un copil aleargă, trebuie să facă mişcare. Şi dacă un copil transpiră pierde lichide. Dacă nici nu bea lichide urina lui va fi şi mai concentrată. Mai mult decât atât, trebuie să-i învăţăm pe copii de când sunt mici să meargă regulat la toaletă, să nu stea cu vezica urinară foarte plină cum o fac adesea. O vezică urinară plină favorizează infecţiile urinare, iar infecţiile urinare favorizează litiaza. Asta trebuie învăţaţi copiii: să consume lichide, să urineze la timp, să mănânce din toate câte un pic.

Excesul de ciocolată duce, şi el, la formare de pietre. Am tratat foarte mulţi copii cu litiază, dar niciodată nu am spus - de azi înainte nu mai ai voie să mănânci ciocolată! Ai voie să mănânci şi o bucăţică de ciocolată cu condiţia că bei şi un fresh de portocale, că mănânci o banană sau un măr în fiecare zi, şi atunci  vom avea copii sănătoşi!" a explicat Rucsandra Manu la DC Medical.

Interviul complet, aici:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel