Data actualizării:
Data publicării:

Dr. Păun, consilier al președintelui Iohannis, despre inovația din sistemul medical: Par SF, dar să recunoaștem că acesta este viitorul

Autor: Alexandru Ichim | Categorie: Sanatate
WhatsApp
Foto: Pixabay.com
Foto: Pixabay.com

Diana Loreta Păun, consilier prezidențial în Departamentul Sănătate Publică a vorbit în exclusivitate despre inovația și viitorul în sănătate.

Dr. Diana Loreta Păun s-a aflat astăzi în direct la DC News și DC News TV în cadrul dezbaterii ”HEALTH ROMÂNIA 2021: Provocări pentru sistemul sanitar românesc”. 

Întrebată care sunt inovațiile si noile tehnologii care vor schimba modul în care societatea modernă va îngriji sănătatea cetățenilor, specialistul a răspuns: 

”Trăim vremuri interesante și pandemia Covid-19, care nu s-a încheiat, poate să servească așa ca o perturbare transformatoare către un narativ al unei noi normalități, a unei noi realități, care să sperăm că va fi mai bună. România trebuie să se bazeze în primul rând pe inovare în această nouă normalitate. Am experimentat deja, pe perioada pandemiei potențialul inovațiilor digitale, atât în ceea ce privește managementul bolilor cronice, dar și în domeniul sănătății publice, la nivel de supraveghere epidemiologică și control. (...)

”Par domenii SF”

Folosirea inteligenței artificiale în domeniul medical creează mari speranțe pentru avansarea către terapiile țintite, genice, personalizate. Vedem ce rol important are secvențierea genică. Și pandemia ne-a dovedit acest lucru. Utilizarea biomarker-ilor în domeniul oncologic, imunoterapiile, par domenii SF dar pe măsură ce aceste tratamente devin realitate, inclusiv în România, ele creează oportunități reale de a trece de la tratamentele clasice la tratamente noi și opțiuni eficiente pentru pacienții noștri.

O serie de provocări 

Toate acestea se lovesc însă de o serie de provocări, legate în mod special de modul în care aceste sisteme de telemedicină și de inovare se pot aplica real în practica clinică pentru că aceste terapii și gradul de inovare trebuie să ne inducă o regândire a mecanismelor de reglementare, în primul rând, pentru că tot vorbeam de legea telemedicinei, dar și a modalităților de plată și de rambursare. De asemenea, standardele de calitate vor fi un instrument foarte important pentru a stabili încrederea în aceste noi terapii pentru că toate considerațiile referitoare la siguranță, la calitate, sunt esențiale pentru a putea obține încrederea pacienților și rezultatele dorite. Să nu uităm că inteligența artificială ridică o serie de provocări de ordin etic și legal. E vorba de discriminare, acces la terapii, preocupări legate de confidențialitatea și securitatea datelor și vorbeam nu de mult de blockchain care devine astăzi esențial în reconfigurarea acestei abordări legate de confidențialitatea datelor noastre medicale.

”Parte a echipelor medicale”

Trebuie să ne gândim că profesiile viitorului vor aduce noi provocări și în domeniul îngrijirilor medicale, pentru că personalul medical singur nu va fi suficient, el va trebui să lucreze îndeaproape cu ingineri de software, cu manageri virtuali, cu farmaciști, cu specialiști în print 3D, meserii care nouă medicilor ne sunt mai puțin confortabile. De asemenea programatorii, analiștii, consultanții în genetică, toți vor deveni parte a echipelor medicale. Sper să nu pară prea SF, dar să recunoaștem cu toții că acesta este viitorul și dacă noi nu ne vom adapta la această nouă normalitate, lucrurile oricum se întâmplă. Important este să nu rămânem în urmă și să ținem pasul cu toate aceste progrese incredibile pe care știința și societatea ni le oferă”, a declarat Diana Loreta Păun, în cadrul dezbaterii. 

VEZI MAI MULTE ÎN VIDEO: 

 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel