Data publicării:
Dr. Mihai Craiu, despre testarea COVID: Testul PCR pozitiv NU înseamnă că acel pacient este contagios
Doctorul Mihai Craiu a explicat ce reprezintă testarea COVID și de ce unii pacienți au un rezultat pozitiv chiar și după 3 săptămâni de la îmbolnăvire.
"Ce alegem din tot ce "plutește" in jurul nostru, în media tradițională sau în Social Media? Teoretic, probabilitatea cea mai mică de a face o alegere greșită (eu cred că, în fața COVID-19, toți putem fi duși in eroare, măcar odată) este să căutăm informația în acel loc ce utilizează fapte bazate de dovezile existente, la acel moment, cum e Centrul de Medicina Bazată pe Dovezi, de la Oxford - CEBM.
Citeam un interesant articol privind testarea PCR postat de CEBM și am reținut:
1. Testul PCR pozitiv înseamnă, DOAR, că a fost identificată "semnătura genetică" a noului coronavirus, într-un produs biologic (secreții din căile aeriene, materii fecale, urina etc) recoltat de la acel pacient. Nu înseamnă că acel pacient este contagios.
2. Testarea PCR nu identifică SARS-CoV-2 ce are proprietăți de contagiozitate și virulență (adică acel tip de virus care poate genera boală și pe care il putem transmite altora) ci absolut toate fragmentele de ARN, chiar și în cazul virusurilor inactivate, "moarte". Așa se explică de ce unii pacienți, mai ales copiii, deși nu mai au semne de boală și au anticorpi pentru COVID19, pot avea, încă, PCR pozitiv, după mai mult de 3 săptămâni.
3. Singura modalitate de a confirma, cu certitudine, contagiozitatea unui pacient ce are infecție SARS-CoV-2 este cea prin care se reușește cultivarea virusului (din secrețiile acelei persoane) în culturi de celule. Aceasta tehnică este foarte laborioasă si durează mult timp. De aceea se face DOAR in scop de cercetare.
4. Ce știm despre pacienții PCR pozitivi, în raport cu creșterea pe culturi de celule? Că după 11 zile de la debut dispare capacitatea virusului de a infecta culturile de celule. Cei cu PCR+ având Ct (cycle-threshold) peste 35 nu mai sunt contagioși. Nu e totul in alb si negru. Iar emoțiile sunt mari și întunecă perspectiva.", a scris doctorul Mihai Craiu pe Facebook.
Ce alegem din tot ce "plutește" in jurul nostru, in media tradițională sau în Social Media? Teoretic, probabilitatea cea...
Publicată de Spitalul Virtual pentru Copii pe Duminică, 20 septembrie 2020
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News