Urmărește emisiunea live
Dr. Mihaela Baltă, concept nou, legat de sindromul cardio-reno-metabolic. Totul despre prevenție
Data publicării:
Autor: Andreea Ditcov
WhatsApp
Sursă foto: Pixabay
Sursă foto: Pixabay
Medicul Mihaela Baltă a vorbit despre programele de screening multi-disciplinare, care pot ajuta la diagnosticarea patologiilor asociate bolilor cronice. 

În cadrul dezbaterii DC News cu tema ”Testarea în farmacie, atu în campaniile de prevenție și depistare precoce a bolilor grave”, medicul Mihaela Baltă a vorbit cu jurnalistul Val Vâlcu despre screeningul bolilor cardiovasculare și metabolice, dar și despre cele cronice, despre prevenția secundară, care ”s-a îmbunătățit” în România, prevenția primară rămânând în continuare un domeniu deficitar al sistemului nostru de sănătate. 

”Există o unire de forțe între medicii de familie, cardiologi, neurologi, diabetologi. Deci cumva, echipa asta de lucru la care noi încercăm mereu să punem baza și să punem accentul și ne străduim ca împreună să manageriem mai bine pacienții pe care îi depistăm. Societățile profesionale respective, societatea medicilor de familie, societatea cardiologilor, societatea neurologilor, toți pun mână de la mână și fac eforturi împreună spre această diagnosticare precoce încă din cabinetul medicului de familie. Este important să îi diagnosticăm, pentru ca mai apoi, împreună cu specialiștii să îi manageriem corect. Zic eu că există un efort susținut din partea societăților profesionale spre a încerca să constituim niște programe”, a spus medicul. 

Program de diagnostic precoce al patologiilor renale 

”De exemplu, se lucrează în prezent la un program de diagnostic precoce al insuficienței cardiace, adică să diagnosticăm insuficiența cardiacă încă din stadiile incipiente, nu când ajunge pacientul în stadiul trei sau patru, când abia mai respiră și când îi este afectată calitatea vieții. Totul se duce către diagnosticarea precoce. 

Există, de asemenea, acest concept foarte nou, care pe noi ne încântă și sper că și pe colegii noștri diabetologi și nefrologi, legat de sindromul cardio-reno-metabolic. La fel, încercăm cu un pacient depistat cu diabet zaharat, să îl manageriem din toate punctele de vedere, să îl controlăm renal periodic, înainte ca el să ajungă să facă boală renală. Să știu să îl tratez corect, să îl conduc corect, nu numai în ceea ce privește medicația, ci și în ceea ce privește stilul de viață. Zic eu că pe prevenție secundară s-au făcut pași mai mulți, se lucrează, ceea ce e îmbucurător faptul că se lucrează niște programe de depistare precoce”, a explicat medicul Mihaela Baltă. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel