Dr. Gabriel Diaconu: De ce mai mor oameni de COVID-19? Sună cinic, dar este adevărat
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Fotografie de la cottonbro studio, Pexels
Fotografie de la cottonbro studio, Pexels
Dr. Gabriel Diaconu, medic psihiatru, a explicat care sunt motivele pentru care, la trei ani de la apariţia primului caz de COVID-19 în România, încă mai sunt decese din cauza acestei boli. 

"De ce mai mor oameni de COVID-19?

Se împlinesc, curând, trei ani de a primul caz de COVID-19 diagnosticat pe teritoriu României.

De atunci, peste 3 milioane de români au primit un astfel de diagnostic. O statistică robustă nu poate fi făcută.

Sunt mai multe motive care explică afirmația: virusul de astăzi este un urmaș al virusului de ieri (tulpini noi), mulți oameni au trecut de mai multe ori prin infecție, dar încă și mai mulți nu au fost diagnosticați fidel, pe măsură ce testele standard RT-PCR au fost dublate de teste antigenice rapide. Și lista poate să continue.

Ferocitatea coronavirusului SARS-CoV-2 a scăzut remarcabil de la primele variante tipate genetic. Tipajul genetic este un mijloc prin care descrii ”varianta” virală funcție de anumite diferențe în structura genelor responsabile de – în cazul corona – proteina de atașare (Spike) respectiv proteina capsidei virale proteina N).

Pe de ată parte, contagiozitatea a crescut foarte mult.

Tocmai pentru că, la acest moment, concurează variante contagioase/ sau super contagioase, răspândirea COVID se duce între urmași ai tulpinii Omicron.

Care e consecința? Într-o perioadă proporțional mai scurtă de timp, mai mulți oameni vor deveni gazdă pentru virus, pe care îl vor răspândi împrejurul lor.

Simptomele ușoară de boală ale majorității dau un fals sentiment de siguranță. Astfel, când o persoană începe să se simtă rău, când ajunge la spital sau când ajutorul medical devine depășit, oamenii deja refuză să creadă că ”încă se mai moare de COVID”.

Dar se moare.

"Sună cinic, dar este adevărat"

Sunt două feluri de-a muri de COVID. Sună cinic, dar este adevărat.

Sunt oameni care vor muri de COVID pentru că, în lupta cu infecția, nu vor face față. E o populație relativ fixă, unde infecția are acest oportunism fatal. Toți acei oameni care au o stare precară a imunității, vârstnicii foarte vârstnici, oameni care au o vulnerabilitate genetică pe care nu și-o știau etc. Nu le știm numărul, dar – medical – sunt prea puține lucruri pe care le putem face. Decât să dăm zile militând pentru prevenție. Prevenție serioasă. Prevenție comunitară. Prevenție prin proxim. Pentru că dacă virusul ajunge la acel individ susceptibil, anticipăm că nu va supraviețui.

Dar mai sunt oameni care vor muri de COVID deși puteau trăi. Aveau de trăit. Populația lor este variabilă.

De ce este variabilă?

"COVID-19 nu se tratează nici cu sfatul prietenilor, nici cu ceaiuri de la Plafar"

Pentru că, în efortul de-a supraviețui, îți trebuie câteva lucruri indispensabile:

Îți trebuie un diagnostic precoce. Timpul e important. Dacă știi că ai COVID în primele zile sunt medicamente antivirale, sunt tratamente simptomatice pe care le poți primi. COVID netratat generează complicații.

Îți trebuie monitorizare medicală. Ca și în trecut, COVID nu-l tratezi nici cu sfatul prietenilor, nici cu ceaiuri de la Plafar. Sunt obligatorii analize, imagistică pulmonară, comunicarea cu doctorul.

Îți trebuie educație vaccinală. Educația vaccinală nu se bazează pe zvonuri, se bazează pe cifre.

Este un adevăr indisputabil că majoritatea celor care vor muri de COVID n-au primit vaccin anti-COVID (adevăr valabil și în cazul gripei). Seriile de date, la doi ani de la implementarea vaccinării la nivel global, arată că vaccinarea crește șansa de supraviețuire.

În România oamenii care mor de COVID, preponderent, nu au fost vaccinați. E o zâzanie între noi, alimentată copios de unii, că vaccinul e ”ser experimental”, că ”face rău”, că dacă te vaccinezi ”poți muri”. A fost o vreme când am explicat pe larg fiecare dintre aceste lucruri, astăzi oricine poate accesa date, cifre, statistici, recomandări oficiale.

Am militat pentru vaccinarea obligatorie a populației la vremea respectivă. Comunitatea a decis că sănătatea, constituțional, e a individului, și nu-i poți lua privilegiul alegerii.

Printre altele și de asta mai mor oameni de COVID. Pentru că au ales. Și trebuie să respect, să respectăm, asta.

Drept urmare luați cu un drob de sare datele (ca de obicei), și căutați în săptămânile care vin să vă protejați", a scris medicul pe Facebook.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel