Dr. Emilian Imbri: Vaccinurile pe care le-am făcut pe parcursul acestei pandemii nu mai oferă protecția necesară
Autor: Elena Didila | Publicat pe: 26 iul 2022, 17:08
WhatsApp
Dr. Emilian Imbri
Dr. Emilian Imbri
Peste 12 mii de cazuri noi de Covid-19 s-au înregistrat în ultimele 24 de ore. 

Din noile cazuri de infectări, aproximativ 20% dintre acestea sunt persoane care s-au reinfectat. Specialiștii susțin că noul val afectează în special copiii, dar și persoanele de peste 60 de ani cu riscuri asociate. Un vaccin adaptat la noua variantă ar putea apărea doar în luna septembrie. 

”Astăzi avem un record care nu a mai fost înregistrat de mult, peste 12 mii de cazuri noi, dintre care circa 20% sunt situații de reîmbolnăvire”, relatează dr. Alexandru Rafila pentru Realitatea TV.

Bilanțul săptămânii 

”44.489 de cazuri noi, în creștere față de săptămâna precedentă. Probabil că săptămâna viitoare ne vom afla în jurul cifrei de 70 de mii de cazuri, adică acea medie de 10 mii de cazuri pe zi va fi înregistrată în primele zile ale lunii august. Nu există elemente de severitate mai mare a tulpinii BA5 care devine dominantă la nivel european și cu siguranță și în România.

Vom vedea unde se va opri creșterea, estimările noastre inițiale arătau undeva în jurul datei de 15 august așa cum am declarat, dar în mod evident această medie de 10 mii de cazuri pe zi va fi depășită în săptămânile următoare. Ne găsim într-o situație în care gradul de ocupare al paturilor de spitale este undeva în jurul 14-15% iar, la nivelul secțiilor de ATI, în jur de 11-12% din totalul paturilor disponibile”, a concluzionat Alexandru Rafila.

În tot acest timp, vaccinurile pe care le avem nu ne mai oferă imunitate sporită

Iar acest lucru a fost confirmat de Emilian Imbri, fost manager al celui mai mare spital COVID-19 din țară, Spitalul de Boli Infecțioase și Tropicale - Dr. Victor Babeș:

”Într-adevăr, din ceea ce specialiștii au anunțat și ministrul Sănătății a confirmat, se pare că vaccinurile pe care le-am făcut pe parcursul acestei pandemii nu își mai fac efectul, în sensul că nu mai oferă protecția necesară pentru ceea ce se întâmplă acum”, a declarat dr. Emilian Imbri.

Specialiștii spun că acest nou vaccin care va veni în luna septembrie ar trebui să acopere varianta OMICRON.

Managerul spitalului de boli infecțioase din Timișoara avertizează că tot mai mulți copii au nevoie de îngrijiri medicale după infectarea cu noua variantă: ”Un număr mai mare de pacienți pedriadici care se adresează evaluării și internării. Dacă, de exemplu, ieri erau 33 de copii, astăzi sunt 80. Majoritatea pacienților adulți care sunt internați în clinicile noastre, peste 90-95%, sunt nevaccinați”, a declarat pentru sursa citată medicul Cristian Oancea.

Citește și: 

Chirieac: Să-i spui cuiva să nu poarte mască e ca şi cum i-ai zice unui bolnav de cancer ”Nu fă chimio şi radio, bea un ceai de muşeţel şi fă trei mătănii, seara, pe stânga!”

Pe fondul reînnoirii recomandării de a purta mască în spaţii aglomerate, dar şi al reintroducerii obligativităţii acesteia în mai multe ţări europene, analistul politic Bogdan Chirieac a avut o intervenţie efervescentă la România TV, cu mesaj ţintit către cei care descurajează purtarea măştii, ba chiar dau sfaturi în acest sens. Vizaţi sunt şi unii medici care, paradoxal, dau voce în online unor astfel de mesaje anti-vaccin şi anti-mască: "Eu când ajung la birou şi urc în lift îmi pun mască. Lumea se uită la mine ca la maşini. Nu sfătuieşti oamenii să nu se vaccineze. E ca la tratamentul unei boli foarte grave. Deşi, şi Covid-ul, la câte victime a făcut în doi ani de zile, aproape 15 milioane de morţi, este o maladie care a intrat în istorie. De exemplu, cancerul nu mai e o boala mortală acum, în marea ei majoritate. Dar pe cancerul respectiv există o procedură. O procedură pe care au acceptat-o americanii, francezii, germanii... Nu poţi, medic fiind, să spui cuiva diagnostic cu cancer... ”nu face chimio, radio. Fă-ţi un ceai de muşeţel şi trei mătănii, seara, pe stânga!” Dacă faci asta, îi pui viaţa în pericol. Eu, care nu sunt medic, pot să sfătuiesc pe cineva, după mintea mea - nu face radio, chimio, chirurgie.... ce este, fă matale o mătanie pe stânga! Dar, ca medic, nu poţi să faci asta! Asta e diferenţa. La fel şi cu vaccinul. Dom'le, nu eşti de acord? Taci! Da' nu sfătui! Mergi pe ce ţi-au spus autorităţi ca OMS. Altfel, eşti un vraci!". 

Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?