Cpt. dr. Ciobotaru Georgian de la Spitalul Militar, un medic despre care toată România ar trebui să știe. Reacția lui Rafila după succesul național de la SUUMC
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Anca Murgoci
WhatsApp
Dr. Ciubotaru Georgian
Dr. Ciubotaru Georgian
Cpt. dr. Ciobotaru Georgian – medic specialist neurochirurg, secția neurochirurgie - profesează la Spitalul Militar București (SUUMC). În ciuda faptului că are doar 34 de ani și poate unii ar crede că nu are atât de multă experiență, aflați că pacienții ajung la el când li se închid toate ușile, când pare că nu mai există nicio soluție pentru ei, când li se spune: „boala ta n-are vindecare”.

Cu echipa de la Spitalul Militar București (SUUMC), acum a realizat prima operație din România de chirurgie pe creier prin pleoapă.

„Prima operație din România de chirurgie pe creier prin pleoapă. Chirurgia epilepsiei este un domeniu prea puțin cunoscut la nivel național din păcate și sunt mult prea puțini pacienții care beneficiază de un astfel de tratament.

De aproximativ doi ani, am reușit să implementez acest gen de intervenții în cadrul Spitalului Militar București (SUUMC), pentru prima oară în istoria spitalului. Am avut parte de un sprijin neașteptat din partea tuturor superiorilor mei și din partea tuturor secțiilor și departamentelor care ar fi putut avea vreun cuvânt de spus în acest domeniu: de la șef de secție la comandant, de la Farmacie la Achiziții, toți au pus umărul să mă ajute.

La sfârșitul anului trecut, am dus povestea la extrem. Într-o țară unde creierul se abordează în mod rușinos prin incizii imense, am reușit să demonstrez că pentru una dintre zonele profunde ale creierului, unde puțini se aventurează (amigdala și hipocampul de partea stângă), operația se poate face prin cea mai sensibilă zonă de pe față cu putință: prin pleoapă.

Inițial, am descoperit un curs care promitea să mă învețe să înlătur niște oase din zona centrală a craniului (clinoida anterioară și apexul pietros) prin pleoapă. Nu îmi închipuiam că așa ceva este posibil. Dar cum în echipa care ne pregătea era chiar o colegă de an din Florența, am zis că nu are cum să fie o farsă, așa că am plătit cei fix 1000 de euro pentru 8 ore de curs. Știți cum vă spuneam că cea mai bună investiție e în noi înșine? Atunci, mi s-au dat aripi. Mi s-a arătat că se poate, iar ei m-au învățat cum să ajung acolo.

Cum se făcea operația efectiv, nu știau, că nu au făcut niciodată asta. Dar e ca atunci când vrei să urci pe Everest: echipamentul îl ai, antrenamentul îl ai, tot ce trebuie e să te mai ducă cineva până la baza muntelui, că apoi vezi tu ce ai de făcut. Eh, teoria e simplă; au fost 6 ore în care am trecut prin chinuri numai de mine știute, însă a meritat să văd planul operator respectat, cu amigdala și hipocampul de partea stângă și o parte din polul temporal îndepărtate printr-o incizie de numai câțiva centimetri în pleoapa superioară, sub magnificația endoscopului și a microscopului operator.

Cum spunea un coleg: „păi nici degetul n-ai loc să îl bagi pe acolo!” Pacientul, în vârstă de 49 de ani, a ajuns de la 3-4 crize pe săptămână la niciuna în 3 luni. Vă rămâne până la 2 ani sub urmărirea echipei de neuroepileptologie ca să demonstrăm că e cu adevărat vindecat, dar până atunci totul pare extrem de promițător.

Mă bucur enorm să lucrez într-un spital unde pot să fac lucruri pe care nimeni altcineva în țara asta (stat sau privat) nu le-au mai făcut și probabil mai sunt doar o mână de oameni în întreaga lume care să practice un asemenea nivel al neurochirurgiei și în special al chirurgiei epilepsiei.

Mulțumesc pacientului pentru încrederea oarbă de a se lăsa operat printr-un abord pe care nu îl mai efectuasem până atunci pe un om viu și mulțumesc tuturor celor care au avut încredere în mine și care m-au sprijinit. Munca aceasta este doar vârful unui munte format din sute de oameni, de multe ori nevăzuți, dar care își fac treaba atât de bine încât am curaj să bat alături de ei direcții necălcate.

Dacă vreți să mă sprijiniți pe viitor, dați vă rog un share și să povestiți și altora. De mâine, astfel de cazuri vor deveni rutină, dar pentru unii oameni înseamnă o șansă la un loc de muncă, o viață normală și o familie”, a spus Cpt. dr. Ciobotaru Georgian.

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a felicitat echipa de la Spitalul Militar pentru o asemenea intervenție.

„Trebuie să remarcăm performanța Spitalului Militar de Urgență Carol Davila care este un centru de excelență în multe domenii. De asemenea, trebuie să remarcăm că tehnicile de chirurgie minim invazivă în domeniul neurochirurgiei au pătruns și în România, lucru care este lăudabil. În plus, vreau să fac o referire la echipa de tineri neurochirurgi, avem tineri foarte talentați în domeniul chirurgiei”, a zis Alexandru Rafila. Ministrul Sănătății a mai spus că medicii trebuie convinși, prin modul în care își desfășoară activitatea profesională, dincolo de veniturile pe ca le obțin, că locul lor este în România.

Echipa neurochirurgicală (Cpt. Dr. Ciobotaru Georgian – medic specialist neurochirurg și Lt. Dr. Ancuța Mădălina – medic rezident neurochirurg) a fost asistată de o echipă anestezică dedicată (Dr. Ligia Torsin – medic specialist ATI și medicii rezidenți ATI – Dr. Anca Raluca Achim și Dr. Andra Georgiana Nenciu) condusă de Prof. Univ. Dr. Dan Corneci pe perioada unei intervenții care a durat 6 ore. Pregătirea a fost realizată în prealabil prin reconstrucții tridimensionale și exersată atât în mediul virtual în repetate rânduri cât și în cadrul unor cursuri de disecție specializate ce au avut loc în Barcelona, Spania.

Deși planul operator elaborat de echipa de neuroepileptologi a fost respectat cu strictețe, succesul unei intervenții de chirurgia epilepsiei se dovedește în timp, prin dispariția crizelor. Astfel, la trei luni de la intervenție, frecvența crizelor a scăzut de la trei-patru crize pe săptămână la... niciuna în trei luni! Definiția de „caz vindecat” totuși este absența crizelor timp de doi ani de la intervenție, pacientul rămânând atent monitorizat în această perioadă de către echipa de neuroepileptologie.

Reamintim opiniei publice că pentru a beneficia de un astfel de tratament, pacienții trebuie să se adreseze unei echipe de neuroepileptologie care să demonstreze că epilepsia este cauzată de zonă anume din creier care poate fi înlăturată în condiții de siguranță, urmând ca mai apoi această echipă să direcționeze pacientul către neurochirurg.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel