Data publicării:
Dr. Beatrice Anghel, SANADOR: Brahiterapia HDR vs. LDR - avantaje în tratarea cancerului
Despre brahiterapie și beneficiile acesteia, ne-a explicat dr. Beatrice Anghel, medic la clinica Sanador.
În emisiunea de luni transmisă pe DCNews și DCMedical, dr. Beatrice Anghel, medic Sanador, a venit cu o serie de explicații detaliate despre ceea ce presupune brahiterapia.
Brahiterapia este puțin cunoscută, tocmai din motivul că necesită în prealabil o specializare și traininguri efectuate. Dr. Anghel a dat mai multe detalii despre această nouă tehnică explicându-ne că brahiterapia este o formă de iradiere internă cu precizie ridicată folosită în tratamentul cancerelor de col uterin local avansate și este practic o iradiere țintită care nu afectează organismul, ci omoară în mod direct doar celulele canceroase.
"Ca și substanțe, sunt nenumărați izotopi pe care îi folosim, în principiu și la îndemână este iridium 192. Sunt si alți radioizotopi folosiți, dar pentru tehnicile HDR, noi folosim iridium 192", ne informează dr. Beatrice Anghel.
Ce înseamnă brahiterapia tip HDR
"HDR sau LDR sunt două tipuri de brahiterapie folosite. Prin abordarea și siguranța personalului medical, tipul de brahiterapie HDR este mult mai la îndemâna atât pentru angajatori cât și pentru protecția personalului., pentru că sursa de iradiere este folosită printr-un mecanism controlat de către un calculator iar iradierea se efectuează într-un mediu controlat, într-un buncăr, în condiții de radioprotecție, și atunci, noi intrăm, vedem pacientul, îl pregătim pentru iradiere, făcându-se această iradiere într-un mod controlat. Este o procedură rapidă, este vorba de câteva secunde în care este făcută iradierea", explică dr. Beatrice Anghel.
"Brahiterapia nu se poate face într-o clinică de bloc. Este nevoie de un centru specializat cu anumite reglementări oferite de către Comisia Națională de Activități Nucleare, există un personal specializat pe diferite nivele", concluzionează dr. Beatrice Anghel.
Când vorbim de brahiterapie ne referim la un tip de tratament în care medicul folosește brahiterapia unde nu exista o cavitate, pentru a introduce un aplicator care să se potrivească spațiului. Prin intermediul aplicatorului, medicul plasează în tumoră sau în apropierea ei o serie de ace/tuburi goale care permit trecerea unei surse radioactive. Tehnicile pot fi împarțite în tehnici pur interstițiale și tehnici combinate intracavitare-interstitiale. Studii recente indică faptul că, acolo unde condițiile permit, folosirea combinației tehnicii intracavitare și interstițiale aduce beneficii garantate controlului tumoral si protejează organele din imediata vecinatate a tumorii (in peste 75% dintre cazuri potrivit unui studiu realizat de grupul EMBRACE), potrivit sursei Sanador.ro
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News