Data actualizării:
Data publicării:

Doze vaccin coronavirus. GCS: Nu trebuie privit matematic. Oricând pot exista diferențe între cei programați și cei care în mod real se vor prezenta la vaccinare

Autor: RMC | Categorie: Sanatate
WhatsApp

În continuare, există numeroase întrebări legate de procesul de vaccinare anti-COVID-19 din România. 

„Datele sunt în dinamică pentru că în acest moment există un singur vaccin autorizat de Comisia Europeană (cel de la BioNtech - Pfizer) și încă unul care este înaintat din punct de vedere al autorizării (în luna ianuarie cel de la Moderna)”, a transmis, sâmbătă, Grupul de Comunicare Strategică (GCS).

„Atât BioNtech - Pfizer, cât și Moderna sunt cu două administrări (prima administrare și rapel). Comisia Europeană are contracte cu șase companii (BioNtech- Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Sanofi-GSK, Johnson & Johnson, CureVac) încheiate pentru a permite achiziționarea vaccinurilor, atunci când acestea se vor dovedi sigure şi eficiente și Uniunea Europeană va da undă verde fiecăruia după ce fiecare vaccin va fi acreditat de Agenţia Europeană a Medicamentelor.
Dintre cele patru - AstraZeneca, Sanofi-GSK, Johnson & Johnson, CureVac- (deci, în afară de BioNtech- Pfizer și Moderna) este posibil să fie recomandat și un vaccin cu monodoză (prin urmare cu o singură administrare, fără rapel). 

Astfel că, matematic se poate calcula în felul următor: de la BioNtech- Pfizer x vaccinuri = x/2 persoane vaccinate; la Moderna (dacă va fi recomandat de EMA): x vaccinuri = x/2 persoane vaccinate. 

Astfel că, în principiu (la un prim calcul grosier, pentru că trebuie avut în vedere că este posibil să fie recomandat și un vaccin cu monodoză) numărul de doze este de două ori mai mare decat numărul persoanelor vaccinate. 

Comisia Europeană și-a asumat rolul-cheie de a asigura numărul de vaccinuri care să ducă la acoperirea vaccinală necesară stingerii pandemiei.

Și o mențiune: la vaccinurile cu două administrări - un număr de doze se vor pierde având în vedere că vorbim de flacoane multidoză și de aceea datele sunt în continuă dinamică și nu trebuie privit strict matematic”, a transmis GCS.

„Oricând pot exista diferențe între cei programați și cei care în mod real se vor prezenta la vaccinare din diverse motive medicale”, a conchis GCS.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel