Doza letală de cafea pe zi
Cafeaua face parte din rutina de zi cu zi a multor oameni.
Aduce o mulțime de beneficii, dar în doze mari poate fi letală. Ce înseamnă doze mari? Doza letală de cafeină este de 10 grame pe zi, adică aproximativ 100 de cești pe zi, a scris medicul Vasi Rădulescu în cartea sa „Medicina povestită pe înțelesul tuturor” care poate fi comandată gratis de pe site-urile de specialitate.
Medicul Vasi Rădulescu mai spune că deși cafeaua aduce foarte multe beneficii, sunt și câteva studii care arată niște legături negative, „dar cred că există o cheie: consumul moderat, echilibrat, rațional. Doza e regină în orice. Până la 400mg cofeină pe zi, adică un maximum de cinci cești”. Mai multe despre cafea găsiți în cartea „Medicina povestită pe înțelesul tuturor”.
Proprietățile nutritive ale cafelei
O cană de 200 de mililitri de cafea neagră (neîndulcită) nu conține zaharuri și nici grăsimi.
Iată ce vitamine și minerale pot fi însă găsite într-o cană de cafea:
2,4 calorii
proteine - 0,3 grame
riboflavină (vitamina B2) - 0,2 miligrame
niacină - 0,5 miligrame
acid pantotenic - 0,6 miligrame
potasiu - 116 miligrame
mangan - 0,1 miligrame
magneziu - 7,1 miligrame
cofeină - 95 de miligrame (cantitatea diferă însă în funcție de varietatea de cafea).
Beneficiile cafelei
Unul dintre cele mai cunoscute şi mai recunoscute beneficii ale cafelei este rolul de stimulent al acesteia. Cofeina este principalul ingredient care dă energie şi contribuie la eliminarea stărilor de oboseală. Potrivit unui studiu publicat în Nutrition Bulletin, cofeina îmbunătățește nivelul de energie, starea de spirit și câteva aspecte importante ale funcţiilor cerebrale.
Un alt beneficiu al cafelei se datorează tot cofeinei: îmbunătăţeşte considerabil performanţele fizice. Cofeina stimulează eliberarea în sânge a unei cantităţi mai mari de adrenalină şi, în acelaşi timp, arde grăsimile, pe care le eliberează în sânge pe post de energie. Potrivit unui studiu publicat în International Journal of Sport Nutrition, cofeina poate să îmbunătăţească, în medie, performanţele fizice cu până la 11-12%.
Iată şi alte beneficii importante ale cafelei:
Cafeaua ajută la arderea grăsimilor
Cofeina este una dintre puţinele substanţe care ajută la arderea grăsimilor, motiv pentru care se regăseşte în aproape toate suplimentele alimentare pentru slăbit. Potrivit unui studiu publicat în American Journal of Clinical Nutrition, cofeina din cafea poate stimula cu până la 29% arderea grăsimilor.
Cafeaua poate reduce riscul de apariţie a diabetului
Diabetul de tip 2 este una dintre cele mai grave probleme medicale ale timpurilor noastre, cu câteva sute de milioane de blonavi la scară mondială. Un studiu apărut în JAMA Internal Medicine a stabilit că fiecare ceaşcă de cafea băută zilnic reduce cu 7% riscul de apariţie a diabetului de tip 2.
Cafeaua poate ajuta în combaterea bolii Alzheimer
Persoanele care consumă frecvent cafea au un risc mult mai scăzut de a se îmbolnăvi de Alzheimer, una dintre principalele cauze ale demenței la nivel mondial. Potrivit unui studiu publicat în European Journal of Neurology, băutorii de cafea au cu până la 65% mai puţine şanse să dezvolte boala Alzheimer.
Cafeaua protejează ficatul
Cafeaua poate avea un efect benefic şi în cazul afecţiunilor hepatice. Potrivit unui studiu apărut în Archives of Internal Medicine, persoanele care beau patru sau mai multe căni de cafea pe zi au un risc cu până la 80% mai mic de a se îmbolnăvi de ciroză.
Cafeaua reduce riscul apariţiei accidentului vascular cerebral
Unul dintre efectele pe termen scurt ale cofeinei este creşterea tensiunii arteriale, dar acest lucru dispare în timp, iar creşterea nu este de natură să îngrijoreze. Dimpotrivă, băuturile bogate în cofeină - cafeaua şi ceaiul verde, de exemplu - sunt corelate cu un risc mai scăzut cu 20% de apariţie a unui accident vascular cerebral, arată un studiu publicat în jurnalul Stroke.
Cafeaua este o sursă bogată în antioxidanţi
Cafeaua conţine o cantitate uriaşă de antioxidanţi, în comparație cu alte băuturi. Aşa că nu este de mirare că pentru multă lume cafeaua zilnică este una dintre cele mai bune surse de antioxidanţi, mai importantă chiar decât fructele sau legumele. Rezultatele au apărut într-un studiu publicat în Journal of Nutrition.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News