Două puteri cosmice se ciocnesc la marginea sistemului nostru solar. Fenomenul, explicat de astronomul Adrian Șonka
Autor: Doinița Manic | Publicat pe: 22 iun 2021, 13:22
WhatsApp
Două puteri cosmice se ciocnesc la marginea sistemului nostru solar / Foto: Pixabay
Două puteri cosmice se ciocnesc la marginea sistemului nostru solar / Foto: Pixabay
La marginea sistemului nostru solar se ciocnesc două puteri cosmice.

Cele două puteri cosmice care se ciocnesc la marginea sistemului nostru solar sunt vânturile solare și cele cosmice. Astronomul Adrian Șonka a explicat că sondele Voyager 1 și Voyager 2 înregistrează atunci când sunt lovite de particule. Deși vântul solar respinge 70% din radiația cosmică, nu protejează în mod egal fiecare parte a sistemului solar.

„După viteza și direcția din care sunt lovite sondele ne dăm seama dacă vine ceva de la soare sau vine din altă parte. Am descoperit că în 2012 pentru una dintre sonde și 2018 pentru cealaltă, într-un fel nu au mai venit particule de la Soare. Practic, au fost lovite mai mult de ceea ce vine din afara sistemului solar. ”, a spus Adrian Șonka, pentru Digi24

 

Erupții solare

 

„Aici nu ne referim la gravitație, pentru că marginea sistemului solar este dată de gravitația Soarelui, care se întinde mult mai mult, dar în privința a ceea ce emite Soarele, acolo există o margine. Soarele este o stea și este fluid, lichid, gazos și foarte ușor pleacă de pe el materie, accelerată de câmpul magnetic, de temperatură. În fiecare secundă pleacă cantități enorme de pe Soare, de nuclee de hidrogen, de heliu, electroni și alte particule. Cele mai lente au vreo 600 de kilometri pe secundă, ajung și la 2.000. În câteva zile, particulele ajung și la Pământ, sunt așa-numitele erupții solare.”, a explicat el.

 

"Suntem loviți de raze cosmice care provin din alte galaxii"

 

„Noi nu putem simți cu sondele astea două vântul solar al altor stele. Orice stea trebuie să aibă o emisie continuă de particule. Dar simt particulele accelerate de supernove sau de găurile negre situate în alte galaxii. Practic, acum, în timp ce vorbim, suntem loviți de raze cosmice care provin din alte galaxii. Nu este ceva ieșit din comun.”, a spus astronomul.

 

Ce sunt razele cosmice

 

„De obicei, supernovele accelerează foarte mult alte nuclee de hidrogen, heliu și alte elemente chimice și ajung și pe Pământ, în ciuda vântului solar și a atmosferei și câmpului magnetic al Pământului. Razele cosmice sunt particule cu o viteză apropiată de cea a luminii care mătură sistemul solar. O parte intră și în atmosferă. Se întâmplă cu toate planetele. Noi putem să aflăm ce s-a întâmplat cu un obiect în funcție de câte raze cosmice a primit de-a lungul timpului.”, a mai spus Șonka.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?