Două bombardiere B-52 americane au survolat oraşul Stockholm la joasă altitudine
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Două bombardiere B-52 americane au survolat oraşul Stockholm la joasă altitudine - Foto Pexels
Două bombardiere B-52 americane au survolat oraşul Stockholm la joasă altitudine - Foto Pexels
Două bombardiere americane B-52 au survolat simbolic vineri oraşul Stockholm la joasă altitudine în cadrul intensificării exerciţiilor comune organizate în vederea aderării Suediei la NATO, transmite France Presse, citând surse din armata suedeză. 

Însoţite de avioane de vânătoare Gripen ale aviaţiei militare suedeze, două bombardiere B-52 ale US Air Force au survolat capitala statului nordic în jurul orei locale 12:15 (10:15 GMT). Dacă exerciţii cu celebrele bombardiere strategice americane au avut deja loc în trecut şi încă destul de recent, este pentru prima oară când se organizează un survol de acest tip, a indicat Therese Fagerstedt, o purtătoare de cuvânt a armatei suedeze.

'Este un tip de exerciţiu care are încă şi mai mult sens în prezent'

'Este un tip de exerciţiu care are încă şi mai mult sens în prezent', a spus ea. După anunţarea candidaturii Suediei şi Finlandei la NATO în mai, o consecinţă a invaziei ruse în Ucraina, SUA şi alte puteri occidentale şi-au înmulţit exerciţiile şi semnele de reasigurare militară în ultimele luni.

O mare navă de asalt amfibie americană, USS Kearsarge, a ancorat la începutul lunii iunie în plin centrul capitalei suedeze Stockholm, înaintea unor exerciţii maritime din larg, scrie Agerpres.

Citește și - Parlamentul ceh a aprobat aderarea Finlandei şi a Suediei la NATO

Cele două camere ale parlamentului ceh au aprobat aderarea Finlandei şi a Suediei la NATO. Într-o şedinţă care s-a prelungit până după miezul nopţii de vineri spre sâmbătă, Camera Deputaţilor cehi a votat aproape cu unanimitate intrarea celor două ţări nordice în Alianţa Nord-Atlantică. Anterior în această lună, Senatul ceh votase în favoarea admiterii lor în NATO,potrivit Agerpres.

Ultimul pas în procedura de ratificare din Republica Cehă este semnarea de către preşedintele Milos Zeman, care susţine planul de extindere a NATO.

La Summitul NATO de la Madrid, Finlanda şi Suedia au fost invitate oficial să devină membre ale NATO, după ce pe 18 mai cele două ţări au prezentat cererea oficială de aderare la organizaţie. Semnarea protocoalelor de aderare a celor două ţări nordice de către cele 30 de state membre NATO a avut loc la Bruxelles, în 5 iulie.

În mod tradiţional neutre, Finlanda şi Suedia au decis să adere la NATO ca reacţie la agresiunea militară neprovocată şi nejustificată lansată de Rusia contra Ucrainei pe 24 februarie. Finlanda şi Rusia au o frontieră terestră comună cu o lungime de 1.340 de kilometri.

Toate cele 30 de state membre ale NATO trebuie să ratifice protocoalele de aderare a Finlandei şi a Suediei pentru ca acestea să devină membre cu drepturi depline ale Alianţei Nord-Atlantice. Vezi știrea aici!

Citește și - Tensiuni între Turcia și Grecia. Erdogan a acuzat Atena de un "act ostil"

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a acuzat Grecia că a vizat avioane turce cu sistemul său de apărare aeriană S-300. Erdogan a acuzat Atena de un "act ostil" marţi seara, potrivit agenţiei de presă Anadolu. Făcând aceasta, Grecia a provocat NATO şi aliaţii săi, a spus preşedintele turc, potrivit Agerpres.

Atena a respins aceste acuzaţii.

Alături de alte agenţii de presă, Anadolu a relatat săptămâna trecută că avioane turce au fost "hărţuite" de sistemul de apărare al Greciei staţionat în Creta, citând Ministerul Apărării de la Ankara. Avioanele turce se aflau în spaţiul aerian internaţional, a precizat ministerul.

Luni, Ministerul Apărării al Greciei a ripostat, susţinând că sistemul său de apărare în chestiune nici nu a fost activat deocamdată, potrivit televiziunii de stat.

Relaţiile dintre cele două ţări se află în prezent la cel mai scăzut nivel din cauza unei serii întregi de conflicte, dintre care cel mai important este generat de acuzaţiile guvernului grec conform cărora Ankara încalcă în mod repetat spaţiul aerian al Greciei. Vezi știrea aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel