Dosar protest, audieri. Secretarul de stat în MAI, Nucu Marin: Cei care au greşit vor plăti
Secretarul de stat în MAI Gheorghe Nucu Marin a fost audiat, marţi, la Parchetul General, în dosarul privind intervenţia jandarmilor la protestul din 10 august.
"Din punctul meu de vedere, dacă au fost cazuri izolate sau mai puţin izolate, vor trebui să răspundă. Nu pun la îndoială. Parchetul să stabilească vinovăţia. Încă o dată, cei care au greşit vor plăti", a spus secretarul de stat la ieşirea din sediul Parchetului General.
Întrebat de jurnalişti ce responsabilităţi a avut ca secretar de stat şi dacă au existat intervenţii din partea ministrului de Interne, Carmen Dan, Nucu Marin a precizat: "Fiecare a avut responsabilitatea lui şi, în funcţia de această responsabilitate, şi-a făcut treaba. (...) Să îmi iau toate măsurile, pentru ca la acţiune să existe un comandant al acţiunii, să fie făcută o analiză a informaţiilor primite, lucru care s-a făcut. (...) Responsabilităţile sunt pentru fiecare palier. De obicei, fiecare răspunde pentru ceea ce a făcut. (...) Din punctul meu de vedere, la această acţiune nu am la cunoştinţă să fi avut vreo intervenţie (n.r. - Carmen Dan) sau să fi făcut ceva (...). Eu am fost în biroul meu. Doamna ministru în biroul dânsei", a afirmat Nucu Marin.
MAI nu a avut un rol activ
El a mai spus că ministrul Carmen Dan nu i-a cerut opinia în ziua de 10 august şi că în perioada premergătoare protestului au existat şedinţe de organizare, însă MAI nu a avut un rol activ.
"Pe perioada premergătoare, au existat nişte şedinţe în care să ştim cum s-au pregătit, organizat (...) Am observat ce se întâmplă, dar nu pot să spun că au venit informaţii pe baza cărora la minister s-au luat nişte decizii (...) Sigur, un ordin a fost (semnat de prefect - n.r.) (...) Ministerul nu are rol activ, noi suntem la minister să putem să punem la dispoziţie, în funcţie de nevoile din teren, ce anume au nevoie. Dacă degenera situaţia, lua o altă amploare, trebuie luate alt tip de măsuri. Decizia, în principiu, o lua conducerea ministerului, doamna ministru, împreună cu mine şi ceilalţi secretari de stat, în funcţie de gravitate. La momentul respectiv, nu s-a luat nicio decizie. Acolo este doar comandantul acţiunii, împreună cu cei îndrituiţi de lege", a mai afirmat Nucu Marin, menţionând că asupra lui nu au fost făcute presiuni politice.
Cerere de declasificare a documentelor privind intervenţia jandarmilor
Secretarul de stat a precizat că nu are nimic împotrivă să fie declasificate documentele privind intervenţia jandarmilor la protestul din 10 august şi că este pregătit să răspundă penal, dacă va fi cazul. Pe 3 septembrie, Parchetul General anunţa că 770 de plângeri penale au fost înregistrate la Secţia Parchetelor Militare din partea unor persoane care au avut de suferit în urma intervenţiei jandarmilor la protestul din 10 august. Până în prezent, la Parchet au fost audiaţi ca martori, printre alţii, primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, viceprimarul Capitalei, Aurelian Bădulescu, dar şi prefectul Capitalei, Speranţa Cliseru.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News