Data publicării:
DOSAR MICROSOFT, CLASAT. Mihaela Iorga Moraru răspunde Laurei Codruța Kovesi
Procuroarea DNA Mihaela Iorga Moraru răspunde la afirmațiile procurorului-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, care susține că aceasta a greșit termenul de prescripție în dosarul ”Microsoft”, dosar clasat pentru că noul procuror care a preluat dosarul a descoperit că suspecţii au fost puşi sub acuzare după ce infracţiunile s-au prescris.
”Sunt în continuare procuror DNA, ordinul de revocare al meu a fost suspendat, în prezent nu m-am prezentat la DNA, pentru că sunt în concediu de odihnă.” a spus Mihaela Iorga Moraru, la B1 TV.
Procuroarea DNA a mai precizat următoarele: ”Nu intenționez să comentez soluția dispusă în cauză și nu mă voi pronunța cu privire la vinovăția sau nevinovăția inculpaților față de care s-a dispus soluție de clasare, pentru că ar fi trebuit stabilită în cadrul unei urmăriri penale judicioase și, din punctul meu de vedere, numai după efectuarea unei expertize tehnice de specialitate, care să stabilească existența prejudiciului și întinderea acestuia.”
[citest si]
Procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, a susținut că dosarul Microsoft a început în 2010, când o companie a făcut o plângere la DNA, apoi fapte din 2011 au fost sesizate în 2013, iar când a ajuns DNA a conexat sesizările și le-a repartizat unui procuror care avea dosarele în lucru înainte ca aceasta să devină procuror-șef.
Moraru: Două dosare diferite. ”Microsoft”, repartizat după venirea lui Kovesi
Mihaela Iorga Moraru a confirmat ”că-n anul 2010 a existat o sesizare a unei firme, implicată în derularea acestor contracte de licențiere Microsoft, sesizarea viza fapte ale angajaților săi, în dosarul are data de înregistrare 2010 au fost efectuate acte de urmărire penală, este începută urmărirea penală in persona, au fost efectuate percheziții domiciliare, a fost dispusă o comisie rogatorie care e în derurale și-n prezent. Dosarul despre care vorbim astăzi în care s-a dispus soluția de clasare prin prescripție e cu totul alt dosar, înregistrat în 21.05.2013, ca urmare a sesizării formulate de Corpul de Control al Primului Ministru. Această sesizare viza fapte din 2009. Ne-am sesizat din oficiu cu privire la fapte din 2004 până-n 2009 care au favorizat faptele din 2009.”
Procuroarea DNA, întrebată dacă lucra deja la dosarul ”Microsoft”, când a venit Laura Codruța Kovesi procuror-șef la DNA, a răspuns: ”Dosarul Microsoft mi-a fost repartizat după 21.05.2013, pentru că inițial a fost la un coleg de-ai mei”. În 16 mai 2013, Laura Codruța Kovesi a devenit procuror-șef al DNA.
„Nu știu cine mi-a repartizat cazul, poate domnul Țuluș. Când am predat dosarul, urmărirea penală nu era finalizată.” a mai spus Iorga Moraru.
Aceasta a mai precizat ”problema prescripției faptelor a fost analizată de ÎCCJ, (...) instanța a apreciat la data 11.09.2015 că faptele nu sunt prescrise și a redeschis urmărirea penală”.
Conducerea DNA, discuții despre prescripție în 2014
”Problema prescripției faptelor pe toate problemele vizate a fost disputată la nivel de conducere de instituție încă de la momentul formulării cererilor pentru declanșarea procedurii în vederea solicității de către Parlament și președinte al cererii de urmărire penală față de acești miniștri”, a mai precizat Iorga Moraru, care întrebată fiind la ce se referă când spune ”conducere a instituției”, a mai spus că ”au fost două sau trei întâlniri cu doamna procuror-șef și dl procuror-șef adjunct”. ”Concluzia a fost ceea ce a stabilit și instanța: moment al consumării infracțiunii: semnarea contractului, moment al epuizării infracțiunii: ultima emitere a facturii, deci calcularea prescripției din anul 2009”, a mai precizat procuroarea DNA.
Iorga Moraru a mai spus că termenul de prescripție ar fi fost de 20 de ani, deci raportat la anul 2004, faptele s-ar fi prescris în 2024, după noul Cod de Procedură Penală și Cod Penal.
”Eu am spus că e un caz de imixtiune al șefei DNA, care voia punerea sub învinuire a respectivelor persoane”
”Am spus că nu pot soluționa acest dosar decât dacă se face o expertiză tehnică pentru stabilirea prejudiciului. A fost o discuție tensionată, conducerea DNA nu era de acord cu această expertiză, aveau o opinie diferită de calcul al prejudiciului și am cerut să nu mai instrumentez dosarul. Din octombrie 2016 nu am mai lucrat la caz. Mi s-a reproșat că de ce nu i-am pus sub învinuire. Eu am spus că e un caz de imixtiune al șefei DNA, care voia punerea sub învinuire a respectivelor persoane. Îmi reproșez că nu am ieșit mai devreme din acest dosar, au fost niște constrângeri pe care nu le pot dovedi. Doamna Kovesi știa tot ce fac la acest caz” a mai susținut Iorga Moraru.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News