Data actualizării:
Data publicării:

Dormi și tu așa? Iată care sunt cele mai bune și cele mai greșite poziții pentru somn

Autor: Valentina Miu | Categorie: Sanatate
WhatsApp
Sursă foto: Freepik
Sursă foto: Freepik
Poziția de somn este esențială pentru menținerea unui spate sănătos. Acordarea atenției în alegerea saltelei și a pernei, dar și menținerea unei posturi corecte ne va permite să ne bucurăm de un somn odihnitor și să avem grijă de coloana vertebrală.

Somnul este vital pentru sănătatea fizică si psihică. Aproximativ o treime din zi este dedicată odihnei, așa că este esențial să fim atenți la cum dormim și unde o facem pentru a avea grijă de coloana vertebrală. 

Un somn odihnitor între șase și nouă ore pe zi, în funcție de vârsta noastră, nu numai că ne favorizează sistemul imunitar și concentrarea, dar ne oferă și suficientă energie pentru a menține o bună dispoziție și un spate mai sănătos.

Deși odihna este crucială, nu putem ignora importanța poziției în timpul somnului și modul în care ne afectează coloana vertebrală.

Alegerea saltelei și pernei potrivite

Alegerea saltelei și a pernei este esențială pentru a ne menține sănătatea spatelui. Nu toți avem aceleași nevoi, așa că este indicat să încercăm diferite opțiuni înainte de a lua o decizie. 

Saltelele trebuie să fie nici prea moi, nici prea dure, pentru a oferi suportul necesar coloanei noastre. Pernele sunt de asemenea importante. Acestea nu trebuie să fie prea înalte sau prea joase pentru a ne menține coloana cervicală la o anumită înălțime și pentru a alinia corect capul cu restul corpului.

Menține o postură corectă

Poziția pe care o adoptăm în timpul somnului este cheia pentru a evita problemele de spate. Este recomandat să dormi pe spate, deoarece această poziție te ajută să respiri mai bine și să îți menții coloana dreaptă și relaxată. O altă opțiune benefică este să dormi pe o parte, cu picioarele îndoite. 

Cu toate acestea, nu este bine să dormi pe burtă, deoarece această poziție face imposibilă menținerea coloanei într-o poziție sănătoasă. Este important să eviți să dormi pe burtă dacă ai suferit vreo intervenție la coloană, timp de cel puțin două luni după operație. De asemenea, este indicat să alternați cele două părți în timpul somnului.

Cum să ai un somn mai bun

- Așezați o pernă sub genunchi sau între picioare. Această oferă un confort mai mare în timpul somnului.

- Efectuați exerciții de respirație și relaxare și masați punctele de tensiune din corp, cum ar fi craniul, trapezul, maxilarul, diafragma și abdomenul.

- Evitați utilizarea dispozitivelor mobile înainte de a merge la culcare, deoarece acestea afectează gâtul și îngreunează odihna.

- Optați pentru cine uşoare înainte de culcare.

- Alegeți un loc liniștit și fără lumină pentru a dormi și purtați îmbrăcăminte confortabilă, care să nu restricționeze mișcarea.

- Când ne trezim, putem face exerciții de întindere. Aceste practici cresc fluxul de oxigen și îmbunătățesc tonusul muscular, pregătindu-ne corpul pentru a face față unei noi zile.

Poziția de somn este esențială pentru menținerea unui spate sănătos. Acordarea atenției la alegerea saltelei și pernei și menținerea unei posturi corecte ne va permite să ne bucurăm de un somn odihnitor și să avem grijă de coloana vertebrală, scrie 20minutos.es.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel