Dorel Vișan, cuvinte grele la 30 ani de la Revoluție: Ne-am distrus continuitatea. Vom ajunge în aceeași prăpastie
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Maestrul Dorel Vișan a participat la evenimentul comemorativ 'Catedrala din inima Revoluției' de la Cluj-Napoca. Actorul a pus punctul pe ''i'', pentru DC News, despre situația României la 30 de ani de la Revoluție.

'Catedrala din inima Revoluției' este numele evenimentului comemorativ, care a avut loc joi seară, în cadrul serilor culturale ale Muzeului Mitropoliei Clujului. Au luat parte trei actori importanți ai Revoluției de la Cluj-Napoca. Este vorba despre actorul Dorel Vişan, poetul Horia Bădescu și părintele Dumitru Pintea, preotul care a ieșit, alături de alți doi preoți, părintele Ioan Bizău și părintele Matei Popovici, pe treptele Catedralei din Cluj pentru a se ruga împreună cu miile de clujeni adunați în Piață, în dimineața zilei de 22 decembrie 1989.

Actorul Dorel Vișan a vorbit, în exclusivitate pentru DC News, despre Revoluția din 1989, dar și despre România la 30 de ani distanță de la evenimentele, care au adus libertatea mult dorită.

'Un eveniment extrem de important pentru țară, Revoluția a fost un moment de jertfă. Noi tot căutăm adevărul despre Revoluție, dar nu știm unde. Trebuie să îl căutăm exact în jertfă, în cei care au căzut atunci, în cei care au fost răniți sau au rămas schilodiți. Să ne gândim dacă nu cumva am uitat de ei pentru că îmbuibarea nu prea are memorie. De aici urmează și necazurile noastre.'

'În sfânta zi de Naștere a Mântuitorului, preocupările noastre sunt altele față de a-l chema să gândim ca El, să îl chemăm să ne lumineze, precum spunea Sf.Ap.Pavel, Hristos în mine. Suntem mai aproape de giftuala serbării decât de o formă de rememorare a ideii Hristice, a căii, a adevărului și a vieții pe care El a propovăduit-o atât de frumos. Suntem departe de cuvintele Lui Spre judecată am venit în lumea aceasta, ca cei care nu văd să vadă, iar cei ce văd să fie orbi (Ioan 9, 39).

'Aceste cuvinte ale Lui Iisus sunt fundamentul existenței morale a omenirii. Cei ce vor să vadă așteaptă să îi arunce cineva în scăldătoare și nu îi aruncă nimeni ca să afle adevărul. Cei ce nu văd și nu vor să vadă, aceia stau departe de scăldătoare și consideră ca adevărul ar putea fi un rău. Să ne gândim, să ne uităm în interiorul nostru, să vedem câtă dumnezeire mai avem.' a spus maestrul Dorel Vișan.

DC News: La 30 de ani de la Revoluție, cum ați descrie România în trei cuvinte? Ce gând vă vine prima dată în minte?

'Nu e o țară a milosteniei. Nu este o țară a continuității. Ne-am distrus continuitatea. Nu am mai predat-o tinerilor. Cei de 30-35 de ani nu mai știu de unde vin și unde se duc. Din acest motiv, părăsesc țara. Această desțărare nu este bună deloc și nu este plăcută Lui Dumnezeu ca un neam să nu își mai considere limba și istoria.' a precizat maestrul Dorel Vișan.

DC News: Unde va ajunge România dacă va continua accelerarea acestui exod?

'Orbii conduc pe orbi și vom ajunge în aceeași prăpastie.' a concluzionat maestrul Dorel Vișan, pentru DC News.

În cadrul acestui eveniment a fost vernisată și o expoziție inedită de fotografii, care au fost realizate în decembrie 1989 de: Eugen Moritz, Răzvan Rotta, Radu Mureşan, George Mureşan și Essig József. De asemenea, pianistul Mihai Diaconescu de la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj și corul „OREMUS” al Seminarului Teologic din Cluj, au susținut un recital muzical.

La evenimentul comemorativ a fost prezent Mitropolitul Clujului, Sălajului și Maramureșului, ÎPS Andrei Andreicuț, care a luat cuvântul, menționând: 'Eroii au căzut pentru o Românie mai bună pe care încă o așteptăm. Este adevărat că anumite lucruri s-au înfăptuit. Este libertate. Poți spune tot ce ai pe suflet, dar la fel de adevărat este că multe dintre speranțele celor ce au căzut și a mulțimilor, care au participat la demonstrația potrivnică sistemului, încă nu se văd realizate.'

Mitropolitul Andrei i-a înmânat  ordinul „Mihai Vodă” revoluționarului Aurel Coltor, Președintele Asociației pentru Adevărul Revoluției din județul Cluj, împușcat în picior, în timpul evenimentelor din Decembrie 1989.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel