Dopaj Simona Halep, cele 4 ipoteze posibile. Cum ar fi putut ajunge Roxadustatul în corpul tenismenei
Vezi cele 4 ipoteze care ar putea explica cum ar ajuns Roxadustatul în corpul Simonei Halep.
După ce Simona Halep a fost depistată pozitiv la un test antidoping, au apărut patru scenarii privind modul în care Roxadustatul ar fi putut ajunge în corpul sportivei, transmite Realitatea Plus.
1. În prima ipoteză unii specialiști spun că Simonei Halep i s-ar fi putut administra medicamentul respectiv de către cineva din staff, în mâncare sau băutură, fără ca ea să știe. Tot acea persoană ar fi putut să o pârască ulterior pe sportivă la Agenția Mondială Antidoping, mai ales pentru că există informația potrivit căreia Simona Halep a fost supusă unei proceduri speciale pentru depistarea acestei substanțe în corp.
2. O altă ipoteză ar fi cea în care o rivală sau cineva dintre apropiați i-ar fi pus medicamentul în mâncare sau băutură din dorința de a se răzbuna și a o scoate din circuit.
3. Specialiștii nu exclud nici varianta ca Simona Halep să fi consumat cu bună știință substanța. Totuși, majoritatea celor care o cunosc foarte bine pe sportivă spun că acest lucru este puțin probabil deoarece sportiva este foarte serioasă și corectă.
4. În presă s-a vehiculat și ipoteza potrivit căreia medicul Simonei Halep i-ar fi putut recomanda acest medicament fără să știe că substanța este interzisă pentru sportivi.
Noi detalii despre cazul Halep: Roxadustat e substanţă nespecifică pentru utilizarea intenţionată
Agenţia Naţională Anti-Doping (ANAD) a publicat, luni, pe site-ul oficial, o serie de precizări în contextul depistării pozitive a jucătoarei de tenis Simona Halep, printre care faptul că "Roxadustat este substanţă nespecifică" şi că dacă se dovedeşte încălcarea intenţionată a Listei Interzise perioada de suspendare a unui sportiv este de 4 ani.
"Substanţa FG-4592 (Roxadustat) se încadrează în Lista Interzisă la secţiunea S2 - Hormoni peptidici, factori de creştere, substanţe înrudite şi mimetice, agenţi activatori ai factorilor care induc hipoxia. Stabilizatorii factorilor care induc hipoxia s-au regăsit pe Lista Interzisă din anul 2011. În 2015 şi 2016 a fost introdusă denumirea FG-4592 în cadrul acestei secţiuni de stabilizatori ai factorilor care induc hipoxia. Din anul 2017 a fost adăugată în Lista Interzisă denumirea internaţională a FG-4592 Roxadustat. Substanţa Roxadustat este considerată substanţă nespecifică", se menţionează pe site-ul citat.
ANAD explică faptul că gestionarea rezultatelor implică toate aspectele, pornind de la revizuirea cazului, la notificarea sportivului (sau a persoanei implicate), la acuzarea sportivului şi soluţionarea cazului, care poate include o procedură de audiere şi apel. Un caz poate fi închis, iar gestionarea rezultatelor se poate încheia în oricare dintre aceste etape.
Orice încălcare a obligaţiilor sau orice lipsă de grijă aferentă unei anumite situaţii. De exemplu, atunci când un sportiv sau o altă persoană nu ţine cont de reglementările antidoping sau nu acordă atenţie riscurilor pe care le presupune comportamentul său. Lipsa vinovăţiei sau neglijenţei este atunci când sportivul sau altă persoană stabileşte că nu ştia sau nu bănuia, şi nu ar fi putut în mod rezonabil să ştie sau să bănuiască, chiar şi demonstrând cea mai mare precauţie, că a folosit sau i-a fost administrată o substanţă interzisă sau o metodă interzisă sau a încălcat în orice alt fel o reglementare antidoping. Vezi mai mult AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News