Dopaj în sport. Doi campioni olimpici, suspendați
Data publicării:
Autor: Vlad Manolache
WhatsApp
Un nou scandal zguduie lumea sportului. Cinci halterofili au fost prinși dopați și suspendați.

Cinci halterofili, printre care doi campioni olimpici, au fost suspendaţi provizoriu după reexaminarea eşantioanelor de urină prelevate în timpul Jocurilor Olimpice de la Londra, a anunţat Federaţia internaţională (IWF), scrie AFP.

După noua analiză, ucraineanul Oleksi Torohti, campion olimpic în 2012 la categoria 105 kg, şi uzbekul Ruslan Nurudinov, care i-a urmat în palmares în 2016 la Rio, au fost depistaţi pozitiv la testosteron, a precizat IWF într-un comunicat. Doar Torohti şi-ar putea pierde titlul olimpic, deoarece eşantioanele reexaminate datează din 2012.

Pozitiv la testosteron

Azerul Valentin Hristov, şi el depistat pozitiv la testosteron, ar putea pierde medalia de bronz cucerită la categoria 56 kg la Jocurile de la Londra.

Ceilalţi doi sportivi depistaţi pozitiv, armeanca Meline Daluzian şi belarusul Nikolai Novikov, nu au luat medalii la JO 2012. Ei au fost depistaţi pozitiv la testosteron şi stanozolol, un steroid anabolizant.

La începutul lui noiembrie, Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) a anunţat că noi analize ale eşantioanelor prelevate cu ocazia JO 2012, ce fac apel la "cele mai recente metode ştiinţifice", vor fi încredinţate Agenţiei independente de testare (ITA).

În perioada desfăşurării JO 2012 au fost dezvăluite doar nouă cazuri de dopaj. Acest program de reanalize, care a permis deja identificarea altor zeci de cazuri de dopaj, va continua în 2019, în condiţiile în care termenul de prescripţie va fi atins în 2020.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel