Donatorii guvernamentali se angajează să finanţeze suplimentar cu aproape 10 miliarde de dolari un fond pentru climă
Donatorii guvernamentali s-au angajat să contribuie cu încă 9,8 miliarde de dolari la Green Climate Fund, un fond pentru sprijinirea eforturilor ţărilor în curs de dezvoltare pentru combaterea modificărilor climatice, transmite Reuters, scrie Agerpres.
Directoarea trezoreriei franceze, Odile Renaud-Basso, care a făcut anunţul, a precizat că unele statele donatoare, printre care Regatul Unit, Franţa şi Germania, au dublat sumele deja promise, contribuind astfel la compensarea pierderii finanţării din partea Statelor Unite. "Acum este în joc concretizarea angajamentelor, astfel încât fondul să poată acţiona eficient şi face plăţi", a arătat ea.
Directorul executiv al fondului, Yannick Glemarec, a afirmat că totalul este istoric, deşi unele grupuri ecologiste şi de susţinere a dezvoltării, cum ar fi Oxfam, speraseră că la conferinţa donatorilor de la Paris se vor strânge 15 miliarde de dolari. Regatul Unit a fost cel mai mare donator în ultima etapă, urmat îndeaproape de Franţa şi Germania, a informat el.
Green Climate Fund şi-a început activitatea în 2015, când mai multe guverne au anunţat că vor contribui cu 10,3 miliarde de dolari în prima etapă de finanţare. Suma s-a redus ulterior la 8,3 miliarde, deoarece SUA şi-au făcut cunoscută intenţia de a se retrage din acordul pentru climă de la Paris.
Fluctuaţiile cotaţiei dolarului au redus de atunci totalul la 7,2 miliarde de dolari, din care 5,2 miliarde au fost deja rezervate pentru 11 proiecte, de la locuinţe ecologice în Ulan Bator, capitala Mongoliei, un oraş foarte poluat, până la un sistem de autobuze alimentate cu metan, pentru tranzit rapid la Karachi, sau la refacerea ecosistemelor din Namibia, afectate de modificările climatice.
Fondul, cu sediul în Coreea de Sud, asigură finanţări alături de creditori publici, cum ar fi Banca Mondială, în parteneriat cu bănci comerciale.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News