Data publicării:
Domeniile profitabile în care putem investi. Prof. Mircea Coșea: Indiferent dacă este criză, război sau cea mai proastă perioadă economică. Ei câștigă foarte bine
Profesorul de economie Mircea Coșea a subliniat care ar fi domeniile în care am putea investi.
L-am contactat pe profesorul de economie Mircea Coșea pentru a ne explica dacă este un moment prielnic să investim și în ce domeniu.
”Investițiile sunt întotdeauna binevenite atunci când ai o idee foarte clară asupra domeniului în care vrei să investești. Indiferent dacă este criză, război sau cea mai proastă perioadă economică pe care o traversezi, sunt domenii favorabile. Există oportunități, iar investițiile în astfel de oportunități sunt foarte binevenite oricând. De exemplu, dacă cineva are informația și flerul afacerilor, poate să se apuce de o afacere, poate să investească acolo unde știe că piața cere și are viitor. Asta nu înseamnă că te apuci să faci avioane F-16 în garajul tău, ci lucruri mici care țin de nevoile fiecăruia dintre noi și pe care marile magazine sau marile rețele nu le pot acorda.
Exemple de oameni care câștigă foarte bine
Anumiți oameni se pot apuca să facă niște culturi de legume sau fructe mai speciale, pe care piața le cere. Sunt exemple de oameni, care câștigă foarte bine, cultivând niște legume, care nu au o mare tradiție în România, precum broccoli, sparanghel. Deci, se pot face investiții. Investiții în alte sectoare este mai greu. Deocamdată piața imobiliară are un boom, prețurile au crescut foarte mult și asta poate să fie atrăgător pentru anumiți oameni care au o anumită stare financiară și pot investească în sectorul imobiliar. Eu nu aș sfătui asta, pentru că este un boom trecător. Piața imobiliară va fi foarte fluctuantă în viitor, nu se știe cum va evolua”, a spus profesorul Mircea Coșea.
”Cu privire la terenuri, este ceva mai special. Anumite terenuri, din anumite zone ale țării, vor avea scăderi importante de preț, respectiv terenurile agricole, pentru că este tot mai clar că multe dintre ele vor avea o producție din ce în ce mai scăzută. Seceta în România este pe o lungă perioadă, existând un pericol de deșertificare. Cei care ne conduc ar trebui să se gândească și la un amplu proiect de irigații. S-ar putea ca în anumite zone, din sudul țării, să se cumpere ieftin terenurile, dar nu știu dacă este o investiție bună.
Investițiile pot să fie oricând binevenite dacă...
Investițiile pot să fie oricând binevenite dacă ai locul pe care îl știi că are oportunitate de dezvoltare, în orice condiții sau în condițiile date atunci. Per ansamblu, dacă ne uităm la ceea ce se întâmplă în economia europeană, investițiile nu au scăzut, chiar în funcție de o anumită perioadă rea în economia europeană, mai ales cea germană. Nu au scăzut, dar s-au reorientat. Investițiile s-au reorientat spre zone mai prielnice, din punct de vedere al legislației și al valorilor forței de muncă și fiscale. Și s-au orientat spre un domeniu care ține mult de treapta a 4-a a Revoluției industriale, adică ceea ce înseamnă baterii de tip nou, automobile electrice. Aceste investiții sunt, în general, cu capital venit din zone care doresc să evite taxele europene, capital asiatic, în principal chinez.
Pentru cei care sunt micro-investitori, care au o sumă de bani, venită cu ea din străinătate sau au moșteniri etc. și vor să o investească în ceva, după părerea mea, trebuie să se orienteze după ceea ce este în acel moment o oportunitate. Și asta poate însemna servicii de o anumită formă sau niște produse pe care piața le cere, iar marea industrie nu le oferă la cantitatea respectivă”, a mai spus profesorul Mircea Coșea, pentru DC News.
DCMedia Group, prin DCNews și DCBusiness, derulează, în luna august, campania DC Educația Financiară, cu rolul de a informa românii despre importanța educației financiare în gestionarea bugetului propriu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News