Data publicării:

Domeniile în care va putea emite Guvernul ordonanţe, pe perioada vacanţei parlamentare din ianuarie

Autor: Ema Apostu | Categorie: Politica
WhatsApp
Sursa foto: Facebook Guvernul României
Sursa foto: Facebook Guvernul României

Executivul va aproba în şedinţa de miercuri un proiect de lege privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe.

Potrivit notei de fundamentare, prin proiectul de lege sunt stabilite domeniile în care Guvernul va putea emite ordonanţe pe perioada vacanţei parlamentare din ianuarie 2023, şi anume: finanţe şi economie; dezvoltare, lucrări publice şi administraţie; afaceri interne; sănătate; sport; cultură; mediu; investiţii şi proiecte europene; prorogarea sau modificarea unor termene prevăzute în acte normative cu putere de lege.

Alte proiecte pe masa Guvernul

Guvernul va adopta şi un proiect de lege pentru modificarea OG nr. 2/2000 privind organizarea activităţii de expertiză tehnică judiciară şi extrajudiciară şi a OG nr. 75/2000 privind organizarea activităţii de expertiză criminalistică, scrie Agerpres. În şedinţa de executiv va fi aprobat şi un proiect de ordonanţă de urgenţă privind ajustarea preţurilor acordurilor-cadru/contractelor sectoriale de servicii de transport feroviar de cărbune pentru complexurile energetice.

Tot printr-o ordonanţă de urgenţă, Guvernul va modifica Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii şi Legea nr. 151/2010 privind serviciile specializate integrate de sănătate, educaţie şi sociale adresate persoanelor cu tulburări din spectrul autist şi cu tulburări de sănătate mintală asociate.

"Astfel, pentru asigurarea accesului, fără nici o discriminare, la servicii conexe actului medical, a persoanelor cu tulburări din spectrul autist atât a persoanelor cu tulburări de sănătate mintală asociate cât şi a celor fără tulburări de sănătate mintală asociate este necesară înlocuirea din cuprinsul celor două acte normative a sintagmei 'tulburări din spectrul autist şi cu tulburări de sănătate mintală asociate' cu sintagma 'tulburări din spectrul autist'. Totodată, prin proiectul de act normativ se defineşte termenul de servicii conexe, care pot fi acordate în cadrul programelor naţionale de sănătate curative persoanelor cu tulburări din spectrul autist", se arată în nota de fundamentare a proiectului.

Un alt proiect de ordonanţă de urgenţă vizează unele măsuri pentru participarea României la Fondul Alianţei Nord-Atlantice de Inovare.

Prin hotărâre de guvern, vor fi modificate normele metodologice de aplicare a prevederilor OUG nr. 40/2015 privind gestionarea financiară a fondurilor europene pentru perioada de programare 2014-2020, aprobate prin HG nr. 93/2016.

Executivul va aproba, prin hotărâre, şi normele metodologice de acordare a contravalorii compensaţiilor cuvenite în perioada 2010 - 2013 pentru masa lemnoasă nerecoltată din cauza funcţiilor de protecţie stabilite prin amenajamente silvice, aferente acoperirii costurilor reclamate de gestionarea durabilă a pădurilor situate în siturile de importanţă comunitară Natura 2000, pentru punerea în executare a hotărârilor judecătoreşti definitive.

Un alt proiect de hotărâre vizează deschiderea punctului de trecere a frontierei şi a biroului vamal de frontieră Vicovu de Sus (România) - Krasnoilsk (Ucraina) pentru traficul internaţional de persoane, în regim de trafic pietonal şi rutier (inclusiv autobuze), inclusiv cu marfă, cu program de funcţionare permanent.

Guvernul va aproba, printr-o altă hotărâre, normativele de cheltuieli şi devizul estimativ aferente organizării şi desfăşurării în România a celui de-al treilea Forum de lucru al procurorilor generali din statele balcanice, în perioada 8-10 noiembrie 2022, la Bucureşti.

Executivul va suplimenta în aceeaşi şedinţă bugetul Ministerului Public pe anul 2022 din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului. Astfel, se propune alocarea către unităţile de parchet din subordinea Ministerului Public a sumei de 9.800.000 de lei pentru achitarea plăţilor restante înregistrate în execuţia anului 2022, precum şi finanţarea cheltuielilor de natura bunurilor şi serviciilor până la finele anului 2022.

În reuniunea guvernamentală va fi aprobată şi exproprierea imobilelor proprietate privată aflate pe coridorul lucrării de utilitate publică de interes naţional 'Autostrada Bacău - Paşcani".

Vor fi aprobaţi şi indicatorii tehnico-economici ai obiectivului de investiţii "Modernizarea Infrastructurii feroviare din Portul Constanţa", lucrare de utilitate publică de interes naţional.

În aceeaşi şedinţă va fi aprobată şi acordarea unor ajutoare de urgenţă în sumă totală de 995.500 lei pentru sprijinirea unui număr de 232 familii şi persoane singure, din mai multe judeţe, care se află în situaţii de necesitate. Va fi repartizată pe judeţe şi suma prevăzută în bugetul de stat pe anul 2022, pentru unele unităţi/subdiviziuni administrativ-teritoriale în vederea finanţării Programului-pilot de acordare a unui suport alimentar pentru preşcolarii şi elevii din 450 de unităţi de învăţământ preuniversitar de stat.

Printr-un memorandum, Guvernul va aproba donaţia către UNESCO a tapiseriei "Îngeri şi avioane" - operă de artă aflată în patrimoniul Ministerului Afacerilor Externe - pentru marcarea a 65 de ani de la aderarea României la UNESCO.

Tot prin memorandum va fi aprobată prima sesiuni de organizare concursuri sau examene pentru ocuparea posturilor vacante sau temporar vacante din instituţiile publice locale. Un alt memorandum vizează aprobarea ocupării unor posturi vacante la Ministerul Culturii, prin concurs sau examen, potrivit legii. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel