Data actualizării:
Data publicării:

Doi profesori australieni au ajuns în siguranță în România. ”A fost ca o scenă din cel de-al Doilea Război Mondial”

Autor: Andreea Ditcov | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursă foto: Unsplash
Sursă foto: Unsplash
Doi profesori din Tasmania, Australia, au fugit din Ucraina de frica războiului, trecând în siguranță prin România. 

Doi profesori au fugit din capitala Ucrainei, Kiev, în timp ce forțele ruse au început să se apropie de oraș, trecând în siguranță granița în România, luând cu ei pisicile lor iubite, scrie ABC net.  Rachel Lehmann-Ware și soțul ei Duncan Ware au petrecut ceva timp cu oficialii Ministerului de Externe al Australiei la București, înainte de a fi lăsați în grija unor prieteni, la care vor fi cazați.

„Suntem foarte norocoși. Mulțumim lui Dumnezeu pentru Uniunea Europeană și Australia pentru că au mers mai presus și dincolo”, a spus Lehmann-Ware.

Cuplul din Huonville, din sudul Tasmaniei, care locuiește în Ucraina din iulie 2021, a trecut pe jos în România, cu câteva bunuri și cele trei pisici ale lor într-o cutie de transport.

„A fost ca o scenă din cel de-al Doilea Război Mondial, erau oameni (în principal femei și copii) aliniați peste tot și a început să ningă. Este 2022, nu 1922”, a spus Lehmann-Ware.

Au fost în carantină înainte de începutul războiului

Lehmann-Ware și soțul ei nu au reușit să părăsească Ucraina în săptămânile premergătoare conflictului, după ce au fost diagnosticați cu COVID-19 și nu au putut lua niciun zbor comercial. Cuplul a rămas apoi câteva zile în plus pentru a ajuta studenții ucraineni și familiile aflate în nevoie, înainte de a li se spune că este prea periculos să plece.

Cuplul a folosit subsolul unei școli internaționale la care lucrau din Kiev ca buncăr improvizat, dar li s-a spus că trebuie să fugă din capitală în urmă cu aproximativ cinci zile, pe măsură ce invazia Rusiei în Ucraina s-a intensificat.

Cuplului i s-a acordat 30 de minute să împacheteze totul și să se urce într-un tren de la Kiev la Cernăuți, în vestul Ucrainei, care fusese organizat de un coleg, deoarece călătoria rutieră era mult prea periculoasă.

„Când am ajuns în gară, aveam literalmente 30 de secunde să ne urcăm în tren înainte ca biletele noastre să fi fost date altcuiva”, a spus Ware. 

Oamenii încercau să cumpere bilete în gară

Rachel Lehmann-Ware a spus că doi bărbați ucraineni au ajutat-o ​​să-și ducă bagajele, dar nu va uita niciodată sutele de oameni care țineau în mâini bani gheață încercând să cumpere un loc în trenurile care pleacă de la Kiev.

Cuplul a călătorit 18 ore cu trenul până la Cernăuți, în vestul Ucrainei, care a fost un refugiu sigur temporar pentru ucraineni și expați.

Sunetul alarmelor anti-aeriene le-a rămas întipărit

Dar cuplul nu a putut scăpa de un sunet cu care s-au familiarizat prea mult.

Într-un videoclip adresat prietenilor și familiei, Rachel a descris că la auzul sirenelor de raid aerian noaptea, de două sau trei ori, însemna că ea și soțul ei trebuiau să intre în subsol până când era considerat sigur.

„A fost un moment puțin înfricoșător, nu mă așteptam să se întâmple asta aici”, a mai spus Lehmann-Ware. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel