Doar 15,6 milioane de români ar putea intra pe listele permanente, potrivit INS
Datele preliminare de la recensământul din 2011 au fost validate și vor fi prezentate guvernului în prima ședință a acestuia. Aceste cifre confirmă decizia Curții Constituționale, din iunie 2012, care stabilea că populația țării s-a redus semnificativ. Populaţia stabilă a României este de 19.043.767 de persoane, fiind vorba despre cei care au reşedinţa obişnuită în România, a declarat Vergil Voineagu, președintele Institutului Național de Statistică.
Dacă se scad cei 3,4 milioane de tineri înrtre 0-17 ani, fără drept de vot (excluzându-i pe cei care au majoratul în anului referendumului), rezultă că în iulie erau doar 15,6 milioane de români cu drept de vot având domiciliu în țară.PDL a insistat prin Emil Boc, dar și alți lideri, că rezultatele recensământului trebuie publicate în 2013. de fapt, acesta este termenul limită, până la care operațiunea trebuie încheiată, pentru a coordona recensământul din România cu alte procese similare la nivel european și pentru a figura în bazele de date Eurostat. Nu există o interdicție de publicare a datelor până în 2013, dacă recenzarea s-a încheiat.
O ordonanță de urgență emisă de guvernul Boc, în 2009, stabilește că pe listele electorarale permanente se înscriu doar cetățenii români cu domiciliul în țară, iar ceilalți votează pe listele de la ambasade. Cvorumul se calculează ținând cont de listele permanente, susține USL, așa că pragul de 50 plus un vot a fost depășit la referendumul pentru demiterea lui Traian Băsescu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News