Urmărește emisiunea live
Data publicării:

Diversiune pentru a denigra legumele românești? Vlad Gheorghe (OIPA), despre influența marilor reţele de supermarketuri în scandalul legumelor ”otrăvite” din Buzău

Autor: Florentina Constantin | Categorie: Stiri
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: pxhere.com
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: pxhere.com

Vlad Gheorghe, președintele Organizației Interprofesionale pentru Produse Alimentare (OIPA) din Sectorul Legume-Fructe (OIPA), a spus de unde ar fi fost prelevate, de fapt, probele, în scandalul legumelor otrăvite de la Glodeanu Sărat.

Alegeri prezidentiale 2024

"La momentul respectiv, în comunicatele de presă era vorba vorba despre produsele care au fost în solarii, efectiv care urmau să fie recoltate. Dar, în perioada în care s-a intervenit şi s-a făcut flagrantul cu produsele chimice care au fost depistate, era un comerciant neautorizat, iar probele prelevate au fost din solar. Respectivul care avea recolta nici nu dusese la piaţă castraveţii, că atât avea. Cel care a fost prins cu substanţe - şi era din zona Buzău, Glodeanu Sărat - nu avea solarii, era numai comerciant. Respectivul comerciant care îi adusese lui era din zona Giurgiu, nu avea nicio legătură cu judeţul Buzău.

Afirmaţiile gratuite potrivit cărora legumele conţin de opt ori substanţa activă au fost o eroare. Diversiunea a fost creată special pentru a denigra produsul românesc. Ştiţi foarte bine că şi înainte de Paşte la fel s-a spus, că vom avea cea mai scumpă carne de miel. Nu a fost aşa, pentru că realitatea a demonstrat-o.

"Au fost influenţaţi de marile reţele de supermarketuri"

Cei care au dat acele comunicate - şi îmi asum asta - au fost influenţaţi de marile reţele de supermarketuri. De ce spun asta? Pentru că, într-adevăr, la momentul la care apare produsul românesc, există un preț ridicat la vânzare, dar nu la producător. Ce vedem pe raft astăzi... Noi urmărim prețul final la consumator. Producătorul, astăzi, vinde roșia între 8 lei si 10 lei. Dacă asimilăm produsele care se vând în supermarket, prețurile vor fi diferite. În piețele agroalimentare, nu găsim decât 5-10% producători. Restul sunt comercianți", a spus Vlad Gheorghe, în emisiunea Ce Se Întâmplă, cu Răzvan Dumitrescu.

Emisiunea integrală, în materialul video de mai jos:

Youtube video image

Citește și:

Controversa legumelor cu substanţe neconforme de la Buzău. Roșiile nu afectează sănătatea, dar castraveții sunt periculoși, au stabilit procurorii 

Parchetul de pe lângă Judecătoria Pogoanele, județul Buzău, a finalizat expertizele în cazul celor trei legumicultori buzoieni acuzaţi că au folosit substanţe neconforme pentru a grăbi coacerea legumelor din solariile pe care le deţin. 

Roşiile tratate cu substanţe neconforme pot fi consumate de către populaţie întrucât concentraţia de substanţe chimice este în limita admisă, dar  castraveţii aceloraşi legumicultori sunt dăunători pentru sănătate.

Potrivit Parchetulul de pe lângă Judecătoria Pogoanele, în urma finalizării raportului de expertiză s-a constatat că în cazul unuia dintre suspecți probele de tomate au evidențiat prezența unor substanțe chimice însă în limite care să nu afecteze sănătatea populației, iar la probele de castraveți a fost evidențiată prezența unor substanțe chimice în afara normelor legale, legumele fiind neconforme consumului populației.

"Parchetul de pe lângă Judecătoria Pogoanele efectuează cercetări într-o cauză penală sub aspectul comiterii infracțiunilor de producerea, livrarea sau utilizarea îngrăşămintelor chimice, precum şi a oricăror produse de protecţie a plantelor neautorizate, pentru culturi destinate comercializării, faptă prev. de art.98 alin.2 lit.f din O.U.G. nr.195/2005 rep., trafic de produse sau substanţe toxice prev. de art.359 alin.1 Cod Penal, contrabandă calificată prev. de art.271 alin.1 din Legea nr.86/2006 privind Codul Vamal și neluarea măsurilor de eliminare totală a substanţelor şi preparatelor periculoase care au devenit deşeuri prev. de art.98 alin.5 lit.b  din O.U.G. nr.195/2005 rep.

În continuarea comunicărilor publice efectuate, Parchetul de pe lângă Judecătoria Pogoanele aduce la cunoștință următoarele date de interes public:

În cadrul cercetărilor efectuate în cauza penală menționată anterior, au fost ridicate de către organele de cercetare penală din solariile a trei suspecți de pe raza localității Glodeanu Sărat probe de legume (tomate și castraveți), în vederea efectuării unei expertize de specialitate de către Institutul de Igienă și Sănătate Publică Veterinară, pentru a se stabili dacă aceste produse alimentare erau contaminate ori nu cu substanțe chimice neautorizate." Citește mai departe>>

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel