Data publicării:

Discurs de prezidențiale din partea lui Geoană: Sper ca românii să se gândească mai puţin la carnetul de partid şi să se uite la calitatea oamenilor

Autor: Alexandru Negrici | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a transmis sâmbătă un mesaj politic în cadrul lansării cărții sale "Bătălia pentru viitorul României. Gândurile unui român la vârful NATO".

În timpul discursului susținut în fața publicului ploieștean, Geoană a subliniat importanța legăturii dintre calitatea leadership-ului politic și progresul țării.

"Deci, între calitatea leadeship-ului politic şi bunul mers al ţării este o legătură directă şi (...) în astfel de momente sper ca românii şi româncele, când votează anul ăsta de multe ori, să se gândească mai puţin la carnetul de partid sau culoare politică, mai degrabă să se uite la calitatea oamenilor", a spus Mircea Geoană.

Secretarul general adjunct al NATO a vorbit despre ciclurile care definesc evoluția națiunilor și a oamenilor. El a recunoscut că România a atins un model de dezvoltare după integrarea euro-atlantică și că este momentul să avanseze la nivelul următor. 

În contextul schimbărilor semnificative din societatea românească, Geoană a avertizat că stagnarea și mediocritatea nu sunt opțiuni, iar ambiția pentru dezvoltare necesită progres și eforturi susținute.

"În istoria naţiunilor şi în viaţa oamenilor şi a naţiunilor sunt cicluri. Un anumit sistem funcţionează o anumită perioadă de timp şi apoi uşor, uşor, începe să aibă declin, să nu mai performeze. (...) Cred că în clipa de faţă România şi toată regiunea noastră şi-a atins, de fapt, modelul de dezvoltare de după integrarea euro-atlantică şi trebuie să mergem la nivelul următor. Ca să mergi la nivelul următor, nu poţi să o faci cu oameni mediocri, nu poţi să o faci cu oameni necompetenţi, nu poţi să o faci cu nepotisme, nu poţi să o faci fără să pui măcar în locurile cheie oameni care să îşi facă treaba. Şi sunt şi în politică oameni buni.

Acest tip de contraselecţie la care s-a ajuns în România este preocupant, pentru că la un model atât de convulsiv care se schimbă atât de mult din temelii ai nevoie de leadership politic, ai nevoie de o administraţie a statului care să îşi facă decent treaba, dacă nu perfect, ai nevoie de un sector economic, de sectorul privat care să poată să meargă mai departe, avem noi, ca cetăţeni, obligaţia să mergem mai departe. Depinde şi de nivelul de ambiţie pe care vrei îl ai. Dacă vrei să stai mediocru şi să bălteşti, continui ca acum. Vrei să faci un salt de dezvoltare, schimbi lucrurile, nu există cale de mijloc aici", a afirmat secretarul general adjunct al NATO.

Geoană nu vede un risc în alegerea lui Trump la Casa Albă: „Aşa cum avem nevoie de americani pentru a ne proteja securitatea, şi americanii au nevoie de aliaţii lor”

Mircea Geoană a mai declarat că America are nevoie de aliaţii săi în Europa şi în restul lumii, iar dacă Donald Trump revine la preşedinţia SUA, probabil vor fi "accente diferite" în relaţia SUA-NATO.

"Noi lucrăm cu ceea ce ne dau naţiunile din NATO, dacă oamenii aleg pe cineva sau pe altcineva, asta nu e problema noastră. E o decizie suverană, democratică, a acelor naţiuni. Eu pot să vă spun că, din punct de vedere al relaţiei cu preşedintele Trump în mandatul său precedent, a fost un început destul de contondent, dar pe măsură ce a descoperit valoarea adăugată a acestei alianţe pentru America şi pe măsură ce aliaţii au început să investească mai mult în propria apărare - pentru că ceea ce spunea nu doar preşedintele Trump, ci şi preşedintele Obama, preşedintele Bush, toţi preşedinţii americani, este că mulţi dintre aliaţii europeni ai Americii nu investesc în apărare şi America trebuie să plătească pentru securitatea aliaţilor, în timp ce ei îşi văd de economie şi iau gaz ieftin de la ruşi.

America are nevoie de toţi aliaţii săi din Europa şi din restul lumii pentru că această competiţie cu China, iată şi cu Rusia, cu Iranul, cu Coreea de Nord, va fi straşnică. Aşa cum noi avem nevoie de americani pentru a ne proteja securitatea, şi americanii au nevoie de aliaţii lor în Europa şi în restul lumii. Sunt convins că vor fi probabil accente diferite, dar nu văd niciun fel de risc într-o zonă atât de agresivă şi de prăpăstioasă, cum a apărut în presă", a opinat secretarul general adjunct al NATO", a spus Geoană.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel