DiscoverEU: Călătorii gratuite cu trenul în Europa pentru tinerii din România
Autor: Liana Ganea | Publicat pe: 16 Martie 2023, 08:16
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik
Comisia Europeană a lansat runda de înscrieri de primăvară DiscoverEU, în cadrul căreia 35.000 de tineri vor primi un permis gratuit de călătorie de cale ferată cu care pot explora Europa, potrivit Reprezentanței Comisiei Europene din România.

Înscrierile se vor încheia la 29 martie, la ora 12:00. Pentru a putea câștiga un permis de călătorie, tinerii sunt invitați să se înscrie pe Portalul european pentru tineret, să răspundă la un quiz alcătuit din 5 întrebări și la încă o întrebare suplimentară (drept criteriu de departajare în caz de scoruri egale), se precizează în comunicat. 

Pentru a fi eligibil, trebuie:

- „să te fi născut între 1 iulie 2004 (inclusiv) și 30 iunie 2005 (inclusiv)

- să completezi corect formularul de înscriere online, indicând numărul cărții de identitate, al pașaportului sau al permisului legal de ședere

- să fii cetățean sau rezident legal  într-una din următoarele țări: 

          – unul din statele membre ale Uniunii Europene, inclusiv țările și teritoriile de peste mări (TTPM) sau
          – una din țările terțe asociate la programul Erasmus+: Islanda, Liechtenstein, Macedonia de Nord, Norvegia, Serbia și Turcia. 

Apoi va trebui să răspunzi la un quiz (cu excepția cazului în care te-ai înscris ca membru al unui grup).

Dacă ești selectat, poți călători pe o perioadă de cel puțin 1 zi și cel mult 30 de zile, între 15 iunie 2023 și 30 septembrie 2024. 

Dacă suferi de un handicap sau de probleme de sănătate care îți îngreunează călătoria, vei primi asistență și sprijin. Consultă rubrica Întrebări și răspunsuri (C.13) pentru a afla mai multe.

Selecția se va face în funcție de naționalitate și/sau de țara de reședință, în funcție de numărul de permise de călătorie alocate fiecărei țări. Numărul permiselor alocate pentru fiecare țară în parte va fi publicat împreună cu rezultatele selecției.

Participanții selectați vor primi un card european de tineret DiscoverEU, care le va permite să beneficieze de reduceri la vizite culturale, activități de învățare, sport, transport local, cazare, masă etc”, potrivit DiscoverEURO 

Ce este DiscoverEU?

Comisia a lansat DiscoverEU în iunie 2018, în urma unei acțiuni pregătitoare a Parlamentului European. DiscoverEU este o acțiune a programului Erasmus+ care îți dă posibilitatea de a descoperi Europa prin intermediul unor experiențe de învățare. Călătorind în special cu trenul (există și excepții pentru a permite participarea tinerilor care locuiesc pe insule sau în zone îndepărtate), vei putea admira varietatea nesfârșită a peisajelor și orașelor europene. Ai la dispoziție două runde de înscrieri în fiecare an. Solicitanții selectați vor primi un permis de călătorie. Din 2018, aproape 916 000 de candidați s-au înscris pentru cele 212 700 de permise de călătorie disponibile. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?