Urmărește emisiunea live
Data publicării:

Directorul OMS avertizează că dozele booster de vaccin din țările bogate nu vor pune capăt pandemiei

Autor: Neagoe Narcis-Florentin | Categorie: Sanatate
WhatsApp
Sursă foto: Facebook Tedros Adhanom Ghebreyesus
Sursă foto: Facebook Tedros Adhanom Ghebreyesus

Tedros Adhanom Ghebreyesus avertizează că pandemia Covid-19 nu se sfârșește dacă nu se distribuie echitabil dozele de vaccin.

Alegeri prezidentiale 2024

Directorul OMS a avertizat împotriva iluziei că e suficientă administrarea de doze booster pentru a pune capăt pandemiei de COVID-19. „Nicio ţară nu va putea ieşi din pandemie cu ajutorul dozelor booster, iar dozele booster nu înseamnă undă verde pentru a sărbători cum se prevedea”, a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, în cadrul unui briefing de presă la Geneva.

„Programele de vaccinare cu doze booster fără discernământ au toate şansele să prelungească pandemia mai curând decât să-i pună capăt, deturnând dozele disponibile către ţări care au deja rate ridicate de vaccinare şi oferind astfel virusului mai multe posibilităţi de a se răspândi şi de a muta”, a subliniat dr. Tedros.

Se pune accentul pe distribuirea echitabilă a dozelor

 

El a îndemnat ţările să tragă învăţăminte din cei doi ani de pandemie, reiterându-şi apelul la o distribuire echitabilă a vaccinurilor.

"În pragul noului an, trebuie să învăţăm cu toţii lecţiile dureroase ale anului care se încheie. 2022 trebuie să fie sfârşitul pandemiei de COVID-19", a insistat directorul OMS, potrivit Agerpres.

Israelul a raportat un prim deces cauzat de varianta Omicron

 

Israelul a înregistrat primul deces cauzat de varianta Omicron a coronavirusului, transmite Times of Israel. Este vorba despre un cetățean de 60 de ani care suferea de comorbidități. Acesta și-a pierdut viața ieri la Centrul Medical Soroka din Beer Șeva, iar din primele informații se înțelege că primise doar două doze de vaccin.

Sunt cunoscute cel puțin 340 de cazuri de Omicron în Israel, a raportat Ministerul Sănătății din această țară. Acest număr reprezintă însă o pondere mică a cazurilor active de infecție.

Germania recomandă doza booster după trei luni de la finalizarea schemei iniţiale

 

Autoritatea germană în domeniul vaccinării, STIKO, a recomandat marţi scurtarea de la şase la trei luni a intervalului între a doua doză de vaccin împotriva COVID-10 şi administrarea dozei booster, în contextul răspândirii accelerate a variantei Omicron a coronavirusului, mai infecţioasă, scrie Agerpres.

Potrivit STIKO, orice persoană cu vârsta de peste 18 ani ar trebui să primească o doză booster cu un vaccin cu ARN mesager după trei luni de la finalizarea schemei iniţiale cu două doze.  STIKO recomanda anterior ca până la administrarea booster-ului să se aştepte şase luni de la precedenta doză. În cazul vaccinului monodoză de la Johnson & Johnson, intervalul între administrări rămâne de patru săptămâni.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel