Directorul centralei nucleare Zaporojie, răpit de ruși. AIEA intervine
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Directorul centralei nucleare Zaporojie, răpit de ruși. AIEA intervine / Foto: Pixabay, de Markus Distelrath
Directorul centralei nucleare Zaporojie, răpit de ruși. AIEA intervine / Foto: Pixabay, de Markus Distelrath
AIEA intervine, după răpirea directorului centralei nucleare Zaporojie.

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) anunță că încearcă să obțină informaţii despre directorul general al centralei nucleare ucrainene Zaporojie, aflată sub ocupaţie rusă, transmite Agerpres. Intervenția AIEA vine după ce compania de stat ucraineană Energoatom a anunţat că acesta a fost reţinut de o patrulă rusă, relatează Reuters.

"Am contactat autorităţile ruse şi cerem clarificări", a declarat un purtător de cuvânt al AIEA.

Cum a fost răpit directorul centralei nucleare Zaporojie



O patrulă rusă l-a reţinut pe directorul centralei nucleare de la Zaporojie, Ihor Muraşov, în timp ce acesta se deplasa cu maşina de la centrală, cea mai mare din Europa, către oraşul Enerhodar, vineri, la ora locală 16:00, potrivit declaraţiilor şefului Energoatom, Petro Kotin.

Directorul Muraşov a fost scos din maşină, a fost legat la ochi şi dus într-o direcţie necunoscută", a spus Kotin.

Rusia nu a comentat public informaţia, scrie Reuters.

Muraşov este "responsabilul principal şi exclusiv pentru siguranţa nucleară şi în ceea ce priveşte radiaţiile"



Kotin a mai declarat că s-a adresat şefului AIEA, Rafael Grossi, pentru ca acesta să ia "rapid toate acţiunile la îndemână pentru a-l elibera de urgenţă" pe Muraşov.

Kotin a scris pe contul său de Telegram că nu se ştie deocamdată ce s-a întâmplat mai departe cu Muraşov, care este responsabilul principal şi exclusiv pentru siguranţa nucleară şi în ceea ce priveşte radiaţiile la centrală, iar reţinerea sa pune în pericol siguranţa funcţionării celei mai mari centrale nucleare din Ucraina şi din Europa".

Totodată, Kotin le-a cerut forţelor ruse "să înceteze imediat actele de terorism nuclear faţă de managementul şi personalul" centralei Zaporojie şi să-l elibereze pe Muraşov. 

Ultimele informații din Ucraina - 1 octombrie: Mii de ruși sunt încercuiți în Donețk de militarii ucraineni

Forţele ucrainene au încercuit mii de militari ruşi în Liman, un oraş strategic din regiunea Doneţk. Pierderea acestei localităţi ar reprezenta o nouă înfrângere severă pentru Rusia şi, totodată, prima de după anexarea a patru regiuni ucrainene, inclusiv Doneţkul.

Gruparea rusă din Liman este încercuită, a declarat astăzi un purtător de cuvânt al armatei ucrainene, care a precizat că rușii din oraş au făcut câteva încercări de a sparge încercuirea, dar au suferit pierderi grele, iar unii dintre ei au început să se predea. Reuters notează că în oraş se aflau între 5.000 şi 5.500 de militari ruşi, dar e posibil ca unii să fi reuşit să se retragă şi numărul actual să fie mai mic. Anunţul privind încercuirea a fost făcut la doar o zi după ce liderul separatiştilor pro-ruşi din Doneţk, Denis Puşilin, spusese că Limanul este semiîncercuit şi că veştile venite dinspre acel oraş sunt alarmante. Localitatea este folosită de luni de zile ca un nod logistic pentru armata rusă, iar capturarea sa ar deschide calea forţelor ucrainene către alte puncte-cheie din Doneţk şi din Luhanskul vecin. Pentru Moscova ar fi prima mare înfrângere după cea suferită în urma contraofensivei ucrainene din Harkov, al începutul lunii septembrie. Ar fi, totodată, prima înfrângere a Rusiei de după anexarea Doneţkului. Mai multe oficialităţi de la Moscova au avertizat, înainte de anexare, că, odată ce aceasta va avea loc, Rusia ar putea folosi inclusiv arme nucleare pentru a-şi apăra noile teritorii. Doneţkul şi Luhanskul, care împreună formează Donbasul, au fost anexate oficial ieri, alături de regiunile Zaporojie şi Herson. Şi în regiunea Herson armata ucraineană desfăşoară operaţiuni ofensive şi încearcă să izoleze forţele ruseşti aflate în dreapta Niprului, scrie Rador. Vezi mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel