Data publicării:
Directiva Copyright, reprezentant Google: Va afecta economiile creative și digitale ale Europei
Petiția semnată de peste cinci milioane de cetățeni europeni nu i-a înduplecat pe parlamentarii de la Bruxelles să nu adopte Directiva Copyright. Un reprezentant Google afirmă, pentru The Guardian , că această directivă va aduce incertitudine și va afecta economiile creative și digitale ale Europei. Mai este o șansă: votul final va fi pe 8 sau 15 aprilie, anunță pblicația britanică.
Campania anti Directiva Copyright a atins un nivel atât de mare de utilizatori tineri de social media care au ajuns să creadă că internetul va fi șters în Europa în ziua în care legislația va trece, postând mesaje apocaliptice cu privire la Instagram și de la care doresc să-și ia rămas bun de la prietenii lor online, transmite The Guardian.
Într-o declarație, un purtător de cuvânt al Google a declarat pentru The Guardian: "Directiva UE privind drepturile de autor este îmbunătățită, dar va duce în continuare la incertitudine juridică și va afecta economiile creative și digitale ale Europei. Detaliile contează și așteptăm cu nerăbdare să colaborăm cu factorii de decizie, editori, creatori și deținători de drepturi, în timp ce statele membre ale UE se vor supune pentru a implementa aceste noi reguli".
”Lovitură masivă pentru fiecare utilizator de Internet din Europa”
Catherine Stihler, directorul executiv al Fundației Open Knowledge, o organizație non-profit care luptă pentru informații deschise, a declarat că votul a fost "o lovitură masivă pentru fiecare utilizator de internet din Europa. Deputații europeni au respins motivele milioanelor de cetățeni ai UE de a salva internetul și au ales în schimb să restricționeze libertatea de exprimare și de exprimare online. Acum riscăm crearea unei societăți mai închise, în momentul în care ar trebui să folosim progresele digitale pentru a construi o lume mai deschisă, în care cunoașterea creează putere pentru mulți, nu pentru cei puțini".
Kathy Berry, avocat senior la Linklaters, afirmă că există mai mulți pași ce trebuie făcuți înainte ca articolul 13 să devină lege. "De asemenea, trebuie să fie aprobată de Consiliul European. Votul consiliului este programat pentru 8 sau 15 aprilie. Presupunând că trece și de acest stadiu, Directiva va fi semnată de Consiliu și de Parlament înainte de a fi publicată în Jurnalul Oficial al UE și va intra în vigoare după 20 de zile. Chiar și atunci, statele membre ale UE au încă doi ani pentru a transpune directiva în propriile lor legi".
Vezi și: Prostul harnic și Breaz din guvern
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News