Directiva Copyright. Italia susține renunțarea la articolele 11 și 13
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Mircea F. Cristian
WhatsApp
Prioritatea pentru Italia este eliminarea taxei pe link și a filtrării directe sau indirecte.

Italia, care, sub conducerea sa anterioară, a susținut articolele 11 și 13 din Directiva UE privind Drepturile de Autor, a făcut acum o afirmație destul de clară că dacă țara urmează să sprijine ultima directivă, trebuie să protejeze utilizatorii de pe Internet, iar singura modalitate de a face acest lucru este eliminarea articolelor 11 și 13:

Prioritatea pentru Italia este eliminarea taxei de legătură și a filtrelor directe sau indirecte privind conținutul încărcat de utilizatorii platformelor, împreună cu o extindere a excepțiilor de la dreptul de autor permițând dezvoltarea economiei de date. În aceste condiții, Italia este gata să adere la o propunere care ar trebui să vină de la Președinția României".

"Solicităm schimbarea la nivel european - susține Luigi Di Maio, vicepremierul italian - a celebrului articol 11 și a articolului 13 din directivă. Rețeaua trebuie menținută liberă și neutră, deoarece este o infrastructură fundamentală pentru libera exprimare a cetățenilor, precum și pentru sistemul italian și pentru Uniunea Europeană în sine”.

Citește și: Directiva Copyright, Art. 11: Căutarea pe Google, schimbări majore. Ce nu veți mai găsi

Articolele 11 și 13

La sfârșitul lunii ianuarie 2019, 85 de organizații care reprezintă breslele celor afectați de această decizie a Consiliului Europei au tras un puternic semnal de alarmă împotriva noii versiuni și au cerut imperative ștergerea articolelor 11 și 13 din legea Copyright-ului.

Articolul 11: Propunerea ca platformele să plătească pentru conectarea la site-urile de știri. Practic, se creează un nou drept pentru publisher și editori, făcând aproape imposibilă citarea sau crearea de link-uri la conținut fără permisiunea autorului. Facebook, Microsoft sau Google sau orice altă platform de socializare ar urma să plătească pentru fragmentele de știri. Acest articol nu definește site-urile de știri, platformele comerciale și legăturile, care invite 28 de națiuni europene să creeze 28 de regimuri de licențiere, care se exclude reciproc. Argumentul principal în favoarea Articloului 11 este că încurajează viitoarele investiții în conținut de calitate și bine documentat în favoarea utilizatorilor.

Articolul 13 prevede încetarea apariției operelor fără drepturi de autor pe platform mari de conținut generate de utilizatori, chiar și pentru puțin timp. Inițial se prevedea obligația ca orice utilizator din lume să verifice dacă înregistrările corespund, prin verificarea unei baze de date deschise, bogată în material cu drepturi de autor.
La nivel European există o petiție #saveyourinternet iar utilizatorii de internet sunt rugați să semneze împotriva adoptării acestor două articole, prin trimiterea de email-uri către parlamentarii care îi reprezintă la Consiliul Europei.

Citește și: Directiva Copyright. CENZURĂ: Cum te vei trezi cu postări șterse de pe Facebook



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel