Urmărește emisiunea live
Data actualizării:
Data publicării:

Directiva Copyright, Art. 11. Scrisoare deschisă adresată preşedinţiei României la Consiliul UE

Autor: Mihai Ciobanu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Consiliul Uniunii Europene
Consiliul Uniunii Europene

O serie de instituţii media europene, printre care se numără şi DC News , au transmis o scrisoare deschisă adresată preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene cu privire la directiva copyright, art.11.

Alegeri prezidentiale 2024

O serie de importante instituţii media europene, printre care se numără şi DC News, au transmis o scrisoare deschisă lui Cosmin Boiangiu, în calitate de reprezentant permanent adjunct al României pe lângă Uniunea Europeană cu privire la discuţiile pe seama directivei copyright, art.11.

Iată care sunt principalele aspecte reliefate în textul scrisorii:

"Reprezentăm asociațiile editorilor mici și mijlocii, ai companiilor de media și ai diviziilor digitale native, angajate să producă știri de înaltă calitate și să se bazeze pe canalele online pentru a creşte audiențele și a furniza zilnic mai mult de 1,37 milioane de articole pentru 140 de milioane de cititori.

Deși un număr considerabil de editori de presă mari sunt în favoarea introducerii noilor directive, suntem profund îngrijorați de efectele negative pe care le vor avea asupra publicaţiilor locale şi regionale și inovative, precum şi asupra  pluralismului mass-media în Europa.

Pentru a se aduce garanțiile adecvate în vederea asigurării că editorii mass-media de toate dimensiunile pot continu să coexiste în UE, solicităm factorilor de decizie politică să ia în considerare următoarele recomandări:

 I. "Părți insubstanțiale" ale unei publicații de presă care urmează să fie excluse

Datele arată că, atunci când un hyperlink este însoțit de suficient context (imagine, titlu etc.), utilizatorii înclină să facă clic și să viziteze o anumită pagină web. O majoritate copleșitoare de cititori ai unor cunoscute publicaţii  vizitează direct paginile web ale acestor ziare (între 70 și 80%). Acest lucru nu este valabil şi pentru editorii de presă mai puțin cunoscuți sau locali care se bazează pe traficul web din servicii on-line. Agregatoarele de știri, motoarele de căutare și aplicațiile fac ca poveștile noastre să fie auzite de public. Ei sunt aliații noștri în a genera mai multe venituri prin anunțuri sau abonamente.

Prin urmare, solicităm instituțiilor UE:

● Menținerea excluderii "simplelor fapte" din domeniul de aplicare al directivei, așa cum se propune în prezent;

● Excluderea titlurilor și a previzualizărilor scurte din domeniul de aplicabilitate al directivei pentru a să păstra modelul nostru de afaceri.

Documentul original poate fi studiat aici. 

Cine sunt instituţiile media semnatare

Documentul este semnat de instituţii media din mai multe ţări europene, inclusiv România. Lista acestora este următoarea:  

European Innovative Media Publishers – European; Association of Publishers of Periodical Publications (AEEPP) – Spania; Associazione Nazionale Stampa Online (ANSO) – Italia; 300polityka – Polonia; Meltygroup – Franta; Prauda – Danemarca; IVG – Italia; DC News – Romania; Genova 24 – Italia; Riviera 24 – Italia; Cuneo 24 – Italia; Il Giunco – Italia; Live Network – Italia; TP 24 – Italia; RMC 101 – Italia; Quotidiano Piemontese – Italia; Il Faro Online – Italia; AT News – Italia; Piacenza Sera – Italia; Varese News – Italia; BS News – Italia; Ciao Como – Italia; Reggio Sera – Italia; Il Capoluogo – Italia; Journal of Ireland – Irlanda; Adevarul - Romania.

Petiție la nivel european

La sfârșitul lunii ianuarie 2019, 85 de organizații care reprezintă breslele celor afectați de această decizie a Consiliului Europei au tras un puternic semnal de alarmă împotriva noii versiuni și au cerut imperative ștergerea articolelor 11 și 13 din legea Copyright-ului.

Articolul 11: Propunerea ca platformele să plătească pentru conectarea la site-urile de știri. Practic, se creează un nou drept pentru publisher și editori, făcând aproape imposibilă citarea sau crearea de link-uri la conținut fără permisiunea autorului. Facebook, Microsoft sau Google sau orice altă platform de socializare ar urma să plătească pentru fragmentele de știri. Acest articol nu definește site-urile de știri, platformele comerciale și legăturile, care invite 28 de națiuni europene să creeze 28 de regimuri de licențiere, care se exclude reciproc. Argumentul principal în favoarea Articolului 11 este că încurajează viitoarele investiții în conținut de calitate și bine documentat în favoarea utilizatorilor.

Articolul 13 prevede încetarea apariției operelor fără drepturi de autor pe platform mari de conținut generate de utilizatori, chiar și pentru puțin timp. Inițial se prevedea obligația ca orice utilizator din lume să verifice dacă înregistrările corespund, prin verificarea unei baze de date deschise, bogată în material cu drepturi de autor.

Vezi şi: Mașină de cenzură. Decizia care ne vizează pe toți

WTA: Osaka, decizie radicală după ce a ajuns lider mondial

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel