Dineul Corespondenţilor la Casa Albă. Preşedintele SUA revine după 6 ani, Donald Trump comparat cu pandemia. Ce rămâne după eveniment
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
După doi ani în care nu s-a mai ţinut, Dineul Corespondenţilor a revenit la Casa Albă. De data asta, gazdă a fost Joe Biden, care a făcut mai multe remarci acide inclusiv la adresa fostului preşedinte, Donald Trump. 

Dar nu de asta a fost specială prezenţa lui Biden. Participarea preşedintelui SUA la Dineul Corespondenţilor vine după 6 ani de pauză, pentru că Donald Trump, predecesorul său, a refuzat să participe de fiecare dată. Pe lângă Joe Biden, al cărui discurs a stârnit râsete, dar şi aplauze, pe scenă a urcat şi actorul Trevor Noah, care a taxat conducerea SUA fără reţineri. 

Iată cinci lucruri care se desprind din ediţia 2022 a Dineului. 

1. Biden a făcut glume pe seama sa şi a altora 

Fie că a râs de cota sa de încredere din sondaje, fie că l-a luat la ţintă pe Donald Trump, prezenţa lui Biden la Dineu nu a fost doar întoarcerea la origini, ci şi întoarcerea umorului prezidenţial. Despre Donald Trump se credea că este chiar deranjat de glumele la adresa sa şi că ar fi decis să candideze după ce la dineul din 2011 s-au făcut mai multe remarci acide despre el. 

Preşedintele Biden a râs de Trump, de propria cotă de încredere şi de propria vârstă, şi a notat în glumă că presa americană este singurul grup cu o cotă de încredere mai mică decât a lui. 

2. Trump, comparat cu pandemia

Atât Biden, cât şi Trevor Noah, au recunoscut că există anxietate la adunarea unui grup mare de oameni şi s-au întrebat dacă este etic, având în vedre faptul că ultima dată când a avut loc un eveniment cu multe persoane în spaţiu închis în Washington, mai mulţi membri ai administraţiei Biden s-au infectat cu coronavirus. 

"Serios, ce facem aici? Nu am învăţat nimic de la ultimul eveniment? Nimic? V-aţi petrecut ultimii doi ani spunând tuturor cât de importantă este masca şi cât de important este să evităm adunarea în spaţii închise, iar când cineva vă oferă o masă gratis, deveniţi Joe Rogan?", a punctat Noah. 

"Ştiu că sunt multe întrebări cu privire la faptul că ne-am adunat. Dar toţi suntem vaccinaţi complet. Deci, dacă sunteţi acasă şi vă uitaţi la noi întrebându-vă cum puteţi să faceţi şi voi evenimente de genul ăsta, contactaţi-vă reporterul favorit de la Fox. Vaccinaţi, cu booster, toţi!", a spus şi Joe Biden. 

Iar apoi, Biden l-a comparat pe Trump cu pandemia. 

"Este prima dată când un preşedinte SUA participă la Dineu după şase ani. E de înţeles. Am avut o boală teribilă, urmată de doi ani COVID", a mai spus el, citat de The Independent

Trevor Noah, glume pe seama presei

Biden şi-a deschis discursul spunând că americanii nu au o părere foarte bună despre jurnalişti. Trevor Noah a ridicat, însă, ştacheta, şi a dat în toată lumea, începând cu CNN, care tocmai a anunţat închiderea platformei CNN+. 

"Oriunde este un dezastru în lume, Chef Jose ajută. Cred că de asta stă la masa CNN în seara asta", a spus actorul. Ulterior

4. Dineul se întoarce, în adevărata formă 

Cât timp Donald Trump a fost preşedinte, atmosfera la Dineul Corespondenţilor a fost mai puţin confortabilă. Fostul preşedinte nu participa, iar mulţi dintre cei care lucrau la Biroul de Presă al Casei Albe erau deranjaţi de critici. Mai multe celebrităţi evitau să participe. Lucrurile s-au schimbat acum. 

5. Jurnaliştii au primit aplauze 

Dineul Corespondenţilor este o celebrare a jurnalismului şi a Primului Amendament. Dincolo de strălucirea evenimentului, în urma Dineului un grup de studenţi primesc burse pentru colegii. 

Joe Biden a recunoscut importanţa presei libere, după ce Donald Trump a atacat în mai multe rânduri jurnalişti şi a catalogat criticile ca fiind "ştiri false". 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel